Je verwarmingsketel op stookolie (of gas) is naar de vaantjes en je wil hem vervangen door een warmtepomp? De vraag naar de kost daarvan komt vaak terug! We geven je enkele mogelijkheden…
Welke warmtepomp kiezen?
Er zijn hoofdzakelijk twee types: luchtwarmtepompen en geothermische warmtepompen. De eerste is de meest voorkomende en werkt door calorieën in de lucht te recupereren om je huis te verwarmen. De tweede haalt zijn calorieën uit de grond. Je raadt het al, de eerste is de meest courante omdat ze… gemakkelijker en goedkoper te plaatsen is!
Merk op dat er lucht/water modellen bestaan die dus een watercircuit kunnen opwarmen (voornamelijk op lage temperatuur).
Wat kost het?
Warmtepompen bestaan in alle prijscategorieën, van minder dan duizend euro tot meerdere tienduizenden euro’s! Alles hangt af van de te verwarmen oppervlakte (en de isolatie), en het type warmtepomp. Voor een lucht/lucht model reken je op 8.000 euro voor een standaardmodel. Tel daar voor een lucht/water model 3.000 euro bij. De installatie komt op ongeveer 5.000 euro. Tel daar minimaal 20% bij voor een geothermisch model. Of je nu een appartement van 50 m² moet verwarmen of een grote villa van 250 m², de prijs alles inbegrepen schommelt tussen de 8.000 en bijna 20.000 euro.
Kan een warmtepomp alleen volstaan?
Alles hangt natuurlijk af van je woning en je energiebehoeftes. Een groot en slecht geïsoleerd huis heeft een grotere warmtevraag en het is dus aan te raden om eerst te isoleren. Wanneer de warmtevraag ondanks alles hoog blijft, kan je altijd kiezen voor een warmtepomp als aanvulling op de verwarmingsketel. Als die echter buiten gebruik is, kan je kiezen voor een hybride systeem (verwarmingsketel en warmtepomp). Wanneer de warmtevraag beperkt is, kan de warmtepomp dienst doen als enige warmtebron. Doe echter altijd een beroep op een professional om het nodige vermogen van je verwarmingssysteem te evalueren.