Je verhuurder moet een herstelling doen in de woning of het appartement dat je huurt. Kan je dan een vergoeding vragen (of een korting op de huurprijs) als de herstelling uiteindelijk te lang uitblijft?
Stel : de verwarming of boiler in de woning die je huurt is stuk. Hoewel je de verhuurder op de hoogte bracht van het probleem laat die na om de herstelling uit te voeren. Kan je in dat geval een schadevergoeding van je verhuurder vragen?
Verwittigen
Als er een gebrek is aan de woning die je huurt dan moet je je verhuurder daarvan op de hoogte brengen. Die moet de herstelling vervolgens zo snel als mogelijk (laten) uitvoeren. De termijn waarover je verhuurder daarvoor beschikt moet ‘in redelijkheid’ worden bekeken. Je moet als huurder nu eenmaal rekening houden met de tijd die de verhuurder nodig heeft om een aannemer te zoeken om de werken in te plannen en uit te voeren.
Het duurt te lang
Je kan van je verhuurder in principe geen vergoeding vragen voor de hinder die je had door het probleem. Een uitzondering op die regel bestaat als de verhuurder de herstelling te lang liet aanslepen. In dat geval kan je namelijk wel eventueel een schadevergoeding vragen en dit voor de periode dat het allemaal te lang duurde.
Mingenot tijdens de herstelling
Ook voor de dagen dat de herstelling werd uitgevoerd kan je normaal geen vergoeding van de verhuurder vragen. De wet zegt dat als de verhuurder dringende herstellingen moet doen die niet tot na het eindigen van de huur kunnen worden uitgesteld, de huurder zich daar niet tegen kan verzetten ook al vloeien daar voor hem ongemakken uit voort. Bovendien kan hij geen vergoeding van de verhuurder vragen als de herstellingen maximaal 30 of 40 dagen duren (afhankelijk van het gewest waar het onroerend goed ligt).
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)