Nee, het is is geen nieuwe diersoort. De Japandi-woonstijl is een nieuwe trend die moeiteloos de populaire Japanse en Scandinavische woonstijlen combineert tot een prachtig geheel.
Voir cette publication sur Instagram
De look van deze stijl is het beste van beide werelden. Minimalistisch en strak, maar ook warm, rustgevend en zelfs met wat imperfectie zoals we dat kennen uit de wasi-sabi-stijl.
Waarom matchen de stijlen zo goed?
Wel omdat er een historische verwevenheid is tussen Denemarken en Japan. Al jaren doen Deense architecten en designers inspiratie op in Japan. Die traditie gaat al meer dan 100 jaar terug. De Denen waren zowat de eersten die Japan begonnen te bezoeken toen de grenzen opengingen. Maar ook omgekeerd is Deens design al jaren geliefd in Japan. Een logische kruisbestuiving dus met banden die al tientallen jaren teruggaan in de tijd. Bovendien genieten ambachtslui en handwerk in beide landen veel respect en wordt er dikwijls teruggegrepen naar het natuurlijke materiaal hout.
Voir cette publication sur Instagram
Waar houd je rekening mee als je de stijl gaat integreren?
- Houd het minimalistisch. Zorg voor zuivere lijnen, mijd rommel en blijf weg van overbodige franjes. Hoe cleaner, hoe beter.
- Natuurlijke, warme houttinten vormen de boventoon. Je belangrijkste meubelen kies je dan ook in dit natuurlijke materiaal. Ga voor wat ruwer hout en werk af met planten en terracotta potten.
- Kleuren kunnen zowel aardetinten omvatten als je meer naar de Scandinavische stijl neigt of eerder kleurrijke vlakken bevatten als je meer de Japanse weg wil bewandelen. Natuurlijke tinten zijn een must, eventueel aangevuld met zwart.
- Accessoires zijn eerder functioneel dan decoratief. Overdrijf er dus ook niet mee en zorg dat ze de aandacht niet afleiden.
Nog wat bijkomende stylingtips?
Nog niet genoeg? We geven je nog 2 extra tips:
- Organische, zachte vormen mogen overheersen. Ze brengen warmte en rust. Rond, bol, zigzag of glooiend? Als ze maar sereniteit brengen.
- Je zou het misschien niet verwachten, maar ook tegels passen perfect. Tegels zijn immers clean. Ze kunnen uiteraard in de badkamer, maar ook in andere ruimtes kun je er creatief mee aan de slag.
Voir cette publication sur Instagram