In de professionele wereld ligt “home working” tegenwoordig op ieders lippen. Hoewel thuiswerk ervoor zorgt dat heel wat bedrijven kunnen overleven, heeft deze formule ook een kost voor de werknemer… Hoe hoog is die kost? We bekijken het met u!
De lockdown in maart zorgde ervoor dat heel wat werknemers gedwongen van thuis moesten werken. De situatie die we vandaag kennen, legt een terugkeer naar die situatie op. Hoewel sommige werknemers en werkgevers blij zijn met deze trend, bekijken anderen het met meer argwaan. Het heeft er veel van weg dat thuiswerk op termijn zal blijven, ongetwijfeld met een frequentie van 2 tot 3 dagen per week. Maar er is een probleem voor werknemers…
Tijdens de eerste golf scheen de zon en dat zorgde ervoor dat veel werknemers de moed erin hielden. Maar zullen deze werknemers de glimlach op het gezicht houden nu de winter eraan komt, met steeds korter wordende dagen en droefheid, en vooral stijgende elektriciteits- en verwarmingsrekeningen?
Schadeloosstelling
Werknemers die thuiswerken betalen zelf hun water, elektriciteit, verwarmingskosten, internetaansluiting… Bovendien hebben ze vaak een ruimte in hun huis (speelkamer, logeerkamer, …) moeten aanpassen tot bureau. Ter compensatie kan de werkgever een schadeloosstelling van 129,48 euro per maand toekennen aan de werknemer. Deze som dekt de kosten, alsook klein bureaumateriaal.
Moet u uw persoonlijke computer gebruiken? Dan kan daar een maandelijks forfait van 20 euro aan toegevoegd worden. Reken ook op dezelfde som wanneer u uw eigen internetverbinding betaalt. Al deze bedragen zijn uiteraard cumuleerbaar. U kan ook een terugbetaling vragen op basis van werkelijke kosten, of een forfait (10% van het dagloon per thuiswerkdag), maar die laatste opties worden zelden gebruikt.
Een andere optie
U kan natuurlijk ook de reële kosten aangeven in uw belastingaangifte. Die methode moet echter met de nodige voorzichtigheid toegepast worden, want ze is vaak weinig interessant en is vaak enkel van toepassing voor zij die grote afstanden afleggen in het kader van hun werk, aan het stuur van hun eigen wagen. Naast het beperkende karakter dat ermee gepaard gaat (alle bonnetjes bijhouden), trekt het vaak de aandacht van de fiscus, zegt Stefan, een boekhouder.