Verbouwen met weinig budget? Bekijk dan zeker de mogelijkheden van OSB-platen eens. Deze platen zijn betaalbaar en multifunctioneel en vinden dan ook meer en meer hun weg naar ons interieur. Wij bekijken dit materiaal wat beter.
Wat is OSB?
OSB of ‘Oriented Strand Board’ zijn constructieplaten opgebouwd uit verschillende lagen houtsnippers, die door middel van lijm met elkaar verbonden zijn. Aangezien deze platen niet tegen vocht kunnen, worden ze veelal binnen gebruikt voor vloeren en wanden. Niet alleen zijn deze platen goedkoop, ze zijn ook ecologisch verantwoord.
Inzetbaar als vloer
Een goedkope vloer? OSB! Met een goede lijm, lijm je deze platen rechtstreeks op de vloer. Vaak is de lijm duurder dan de platen. Vastschroeven is alvast een andere optie.
Je kunt een OSB-vloer perfect verven of afwerken, maar je houdt er best wel rekening mee dat dit type vloer niet echt krasbestendig is. Krassen kunnen dus voorkomen. Beits of olie je de vloer, dan krijg je een mooi effect en op die manier wordt de houtstructuur in de verf gezet.
Tip!
Minder krassen op OSB? Behandel de houtsnippers met een lak op basis van polyurethaan.
Welke nadelen heeft OSB?
Betaalbaar, duurzaam en makkelijk te behandelen mogen dan de pluspunten zijn van OSB, zijn er ook nadelen aan verbonden? Wel, ja. OSB-platen zijn vrij zacht, waardoor ze zonder behandeling niet krasbestendig zijn. Bovendien zijn deze platen niet vochtbestendig, waardoor ze eigenlijk enkel binnen bruikbaar zijn. Zonder de juiste bescherming zijn de platen ook moeilijk te reinigen.
Hoewel OSB-platen zelf goedkoop zijn, kunnen de lijm en de beschermingsproducten de kosten wel de hoogte injagen.