Onderhoud CV-ketel en centrale verwarming: warm aanbevolen

Waarom is een onderhoud of nazicht van de CV-ketel nodig? Het is wettelijk verplicht. Maar net zo belangrijk: een goed onderhouden cv-ketel op gas of mazout verbruikt minder, en er is minder kans op pannes tijdens de winter of verstikking door koolmonoxide. Onze collega’s van Jaimy leggen in dit artikel uit waarom een regelmatig onderhoud van de verwarming noodzakelijk is.

Onze tip: boek je cv-onderhoud tijdens de ‘kalme’ lente- of zomermaanden. Chauffagisten zijn dan een stuk flexibeler tijdens de zomer, zodat ze kunnen langskomen wanneer het jou past!

Wat zijn de voordelen van een CV ketel onderhoud?

  • Zuiniger én veiliger

Een onderhoud van de centrale verwarming, gasboiler of mazoutketel door een erkend vakman is een slimme investering. Een tweejaarlijks onderhoud van de gasboiler kost 149 €. Een goed onderhouden chauffageketel verbruikt tot wel 10% minder energie, waardoor een gemiddeld gezin jaarlijks ongeveer 100 euro bespaart op de energiefactuur. Bovendien is een goed functionerende CV-ketel veiliger, met minder risico op koolmonixide- of CO-vergiftiging.

  • Minder risico op panne en defect

Tijdens een tweejaarlijks onderhoud van de gasboiler (of een jaarlijks nazicht van de mazoutketel) kunnen kleine defecten snel opgespoord worden. Zo voorkom je dat de verwarming plots in panne valt, en je een vakman moet contacteren voor een dringende herstelling van de ketel. Een goed onderhouden boiler gaat bovendien veel langer mee!

  • Wettelijk helemaal in orde

De Vlaamse overheid schrijft voor dat een mazoutketel jaarlijks moet nagekeken worden, een gasketel elke 2 jaar. Na het onderhoud van de centrale verwarming krijg je van onze chauffagist of loodgieter een officieel keuringsattest of certificaat, zodat je overal mee in orde bent.

Krijg ik na het onderhoud een keuringsattest voor de CV-ketel?

Wie stookt met een centrale verwarmingsketel op gas of mazout, heeft van de Vlaamse Overheid dus een keuringsattest of certificaat nodig. Deze keuring is verplicht voor verwarmingsketels of boilers op gas (om de 2 jaar) of mazout (elk jaar). Om in orde te zijn, heb je een reinigingsattest en een verbrandingsattest nodig. Beide attesten worden afgeleverd door een erkend keuringsbedrijf, of een zogenaamd ‘erkend technicus gasvormige brandstof’.

Wat is het beste moment voor een onderhoud?

Het voorjaar of de zomer zijn de beste momenten voor een onderhoud van de centrale verwarming. Waarom? 3 goede redenen:

  • Na intensief gebruik tijdens de winter stijgt de kans op defecten door slijtage of ouderdom.
  • Mocht er tijdens het onderhoud een probleempje opduiken, is het natuurlijk minder erg om even zonder verwarming te vallen dan tijdens de winter. Better safe than sorry!
  • Chauffagisten en loodgietersfirma’s hebben het minder druk tijdens de lente en de zomer, dus is het makkelijker én handiger om dan een afspraak te maken.Zo vermijd je een lange wachttijd tijdens de koude wintermaanden!
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼