Wanneer ze na het wassen in open lucht worden gelegd, hebben katoenen handdoeken de neiging om hard te worden bij het drogen, soms zelfs in die mate dat ze volledig stijf worden. Dit is hoe je dit fenomeen voorkomt.
Badhanddoeken worden hun leven lang slecht behandeld. Naarmate ze meer gebruikt worden en wasbeurten elkaar opvolgen, hebben ze de kwalijke neiging om slecht te verouderen en hoe langer hoe ruwer en harder te worden.
Te hard water?
Één van de meest voorkomende oorzaken van deze ruwheid is hard water. Als dat het geval is, kan je twee dingen doen: een waterverzachter plaatsen of antikalktabletten toevoegen die de hardheid van het water verlagen tijdens de wascyclus.
Te hoge temperatuur?
Tweede mogelijkheid: de keuze voor een te hoge wastemperatuur, die schadelijk is voor de vezels van de handdoek. Hetzelfde geldt voor het strijken. Handdoeken strijken is niet erg nuttig. Bovendien draagt het bij aan het pletten van de vezels, wat de stof ook hard maakt. Om handdoeken soepel te houden, met een zeker volume, is het beter om lage temperaturen te gebruiken voor het wassen (40° in plaats van 60° of zelfs 90°), maar ook tijdens het drogen als je een droogtrommel gebruikt.
Teveel wasmiddel?
Tot slot kan teveel wasmiddel gebruiken op den duur ook de handdoeken hard doen worden. Het is daarom beter om de aanbevolen dosering te respecteren en te kiezen voor de "extra spoelcyclus" functie van uw wasmachine. Ook zal, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, de wasverzachter je handdoeken niet helpen hun soepelheid te behouden.
Bovendien hebben deze producten de neiging om het absorptievermogen van de handdoek aan te tasten. Er zijn twee alternatieven voor wasverzachter: witte azijn met zijn sterke anti-kalkeigenschappen (twee eetlepels azijn in het reservoir van de wasverzachter) en/of natriumbicarbonaat (bakpoeder), wat ook helpt bij het verwijderen van kalk (een tot twee eetlepels in het bakje van de wasverzachter voor het begin van de wascyclus).