Je hebt een nieuwe trui gekocht en wanneer je hem uit de wasmachine haalt, is die plots twee maten kleiner en kan je hem niet meer dragen… Niets is frustrerender! Hierbij een aantal tips die je zullen helpen om de juiste temperatuur te kiezen.
Tegenwoordig bieden wasmachines een uitgebreide keuze aan wasprogramma’s met verschillende temperaturen die meestal gaan van 20° (koud) tot 90°. De hoge temperaturen (60° en 90°) waren de afgelopen jaren erg populair (en de laatste maanden ook door de gezondheidscrisis), maar worden steeds vaker aan de kant geschoven door het grote publiek. De huidige wasmiddelen en hun actieve enzymen kunnen dezelfde mate van hygiëne behalen op 40° (of zelfs 30°). En zo bespaar je heel wat op je elektriciteitsfactuur!
Welke temperatuur?
20° wordt meestal aangeboden om koud te wassen. Wol is geen fan van hoge temperaturen, maar ijskoud water is ook geen oplossing, aangezien dat vezels kan kapot maken. 20° is de ideale temperatuur om wol en delicate stoffen te wassen. Het is echter niet voldoende voor erg vuile was.
30 graden
Voor gewone was die opgefrist moet worden maar niet erg vuil is, is 30° de optimale temperatuur. Dankzij de enzymen in wasmiddel die al bij de laagste temperaturen actief worden, kan je vandaag een perfect propere was bekomen met een temperatuur die vroeger enkel voor delicate was werd voorbehouden. Wol die in de wasmachine mag en zijde kunnen perfect tegen water van 30°, net als jeans en donkere kleding.
40 graden
Voor lichaamstextiel (t-shirts, hemden, ondergoed, sokken, …) kiezen we 40°. Op die temperatuur komen polyester en katoen perfect uit de machine. Voor heel vuile kledij (werkuniform, broeken en kindershirts) kan het noodzakelijk zijn om een antivlekmiddel op de vlekken te doen voor je het in de wasmachine steekt.
60 graden
60° is de referentietemperatuur voor een perfecte hygiëne en wordt gebruikt voor beddengoed, handdoeken en vaat- en keukendoeken. Sommige pyjama’s en ondergoed worden ook op 60° gewassen. Zo verwijder je alle kiemen, bacteriën en mijten uit je was. Let er wel op dat het op die temperatuur noodzakelijk is om witte en donkere was gescheiden te houden!
90 graden
90°, tot slot, is voorbehouden voor uitzonderlijke gevallen, zoals keukendoeken vol vetvlekken. Met de hedendaagse wasmiddelen is het niet meer nodig om was te laten koken, zoals dat vroeger gebeurde. Een wascyclus op 90° kost trouwens ook vijf keer meer energie dan een programma op 30°!
Tot slot kan deze wascyclus ook gebruikt worden om je wasmachine te wassen. Het kokende water verwijdert resten van zeep en wasverzachter en de geur die in sommige machines blijft hangen.