Ben je van plan je oude gasketel te vervangen en aarzel je om te kiezen voor een condenserend model? Dit zijn de 5 voordelen van dit type ketel.
Condensatieketels hebben een specifieke werking. Ze maken gebruik van de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van stadsgas. Ze recupereren de warmte die vervolgens in het verwarmingscircuit gebruikt wordt.
Deze toestellen hebben 2 belangrijke elementen nodig die conventionele verwarmingsketels niet nodig hebben: een verbinding met de afvoerleiding, om het vocht dat ontstaat tijdens de verbranding af te voeren, en schouw met een buis. De uitlaatgassen van een condensatieketel zijn immers licht zuur.
Heel wat voordelen
Gascondensatieketels zijn zuiniger dan conventionele ketels, maar ook dan ‘lagetemperatuurketels’. Je hebt er wel een gasaanluiting of een gasciterne voor nodig. Dit type ketel heeft ook regelmatig onderhoud nodig (minimum eens om de twee jaar). Naast deze nadelen hebben deze toestellen enkel voordelen!
Te beginnen met de gasbesparing die kan oplopen tot 30% dankzij de recuperatie van de warmte die aanwezig is in de uitlaatgassen. Terug geïnjecteerd in het verwarmingscircuit, zorgt deze gerecupereerde energie voor een verlaging van het gasverbruik van het toestel!
Ze verbruiken niet alleen minder gas, gascondensatieketels zijn ook performanter. Ze bereiken een rendement van meer dan 100%, nog steeds dankzij de recuperatie van de warmte in de uitlaatgassen.
Aangezien hij minder verbruikt dan een traditioneel toestel, produceert de gascondensatieketel minder CO2 die de atmosfeer in gaat, maar ook minder stikstofoxide. Ze zijn dus beter voor het milieu!
Bovendien blijft stadsgas, hoewel de prijs ervan elk jaar stijgt, de meest rendabele vorm van energie. Gas is nog steeds de meest economische oplossing, rekening houdend met de basisinvestering (de aankoop van de ketel), het onderhoud en de levensduur van het toestel.
Tot slot kan je voor de aanschaf van een condensatieketel vaak rekenen een aantal lokale premies. In Wallonië biedt Ores een premie tot € 400, terwijl de aansluiting op het aardgasnet gratis is. In Vlaanderen kan je aanspraak maken op een renovatiepremie wanneer je een hoogrendementsketel installeert om je woning te verwarmen. De premie bedraagt 30% van de goedgekeurde facturen. In Brussel kan je een installatiepremie tot 1.200 euro krijgen!