5 natuurlijke isolatiematerialen met opvallende kenmerken

Moeder Natuur is duizenden jaren lang de belangrijkste bron van isolatiemateriaal geweest, maar heeft in de loop van de 20ste eeuw terrein verloren door de komst van synthetische en minerale materialen. Maar de trend lijkt zich weer om te keren en natuurlijke isolatiematerialen maken een belangrijke comeback!

Natuurlijke isolatie komt over het algemeen van fauna of flora. Ze hebben bijna geen impact op het milieu en hun isolerende performantie wordt beschouwd als de beste.

Hun nadeel?

In het rijtje van nadelen, staat de over het algemeen hogere prijs dan die van conventionele materialen en de noodzaak om ze te behandelen tegen brand, schimmel en ongedierte.

Cellulose

Dit eerste materiaal wordt geproduceerd van gerecycleerd krantenpapier. Een isoaltie waarvan de prijzen steeds democratischer worden en die opmerkelijke isolerende performanties heeft. Het wordt meestal gebruikt voor de isolatie van hanenbalken. Een goede optie om je woning te isoleren in de winter en de zomer.

Houtvezel

Ook dit is gerecycleerd materiaal, afkomstig van dennenhout. Houtvezel heeft uitstekende isolerende kenmerken, vooral in de zomer. Dankzij houtvezel blijven lokalen gemakkelijker fris dan wanneer er ander materiaal gebruikt wordt. Het is ook nog eens 100% recycleerbaar met een positieve CO2-voetafdruk. Het wordt vooral gebruikt om muren en daken te isoleren.

Eendenveren

Je leest het goed! Eendenveren worden ook gebruikt om woningen te isoleren. Daarvoor wordt 70% veren gemengd met ongeveer 20% polyester en 10% schapenwol. De wol en polyester zorgen dat het materiaal goed samenblijft en voor een optimale resistentie tegen insecten en ongedierte. Eendenveren zijn ook zeer goede vochtregulatoren, want ze kunnen 70% van hun gewicht in water absorberen.

Vlaswol

Vlas wordt in Europa gecultiveerd en wordt in verschillende sectoren gebruikt, onder andere in textiel. Aangezien er geen chemisch bestanddeel nodig is om het om te vormen, is het een erg proper materiaal. De vezels zijn relatief elastisch en zorgen voor een akoestische isolatie. Net als eendenveren kan vlas veel meer water absorberen dan klassieke minerale wol. Het is natuurlijk bestand tegen insecten, schimmels en bacteriën. Het kan behandeld worden tegen brand. Het kan overal in huis worden toegepast, behalve voor vloerisolatie.

Hennepwol

Dit materiaal komt van de vezels van gelijknamige plant. Een plant die snel en zowat overal groeit en die heel weinig onderhoud nodig heeft. Momenteel is dit de meest performante ecologische oplossing op de markt. In paneelvorm kan het gebruikt worden om een dak, de vloer of de muren te isoleren. Het is volledig recycleerbaar en bestand tegen schimmel en ongedierte, waardoor het voor thermische en akoestische isolatie gebruikt wordt.

 

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼