Eens de versiering verwijderd is en weer in de kast werd opgeborgen tot volgend jaar, wat doe je dan best met je verdorde kerstboom?
Begin januari heeft de kerstboom duidelijk zijn beste tijd gehad. De helft van de naalden verdwenen al in de stofzuiger en het is meer dan tijd om alle versieringen te verwijderen en weer op te bergen tot volgend jaar. Misschien vraag je je af of die triestige, dorre kerstboom een tweede leven kan krijgen in de moestuin met composthoop achteraan de tuin.
Een oude mythe!
Hier kunnen we meteen een oud cliché ontkrachten: “dennennaalden maken de grond onvruchtbaar”… Dat is helemaal niet waar! Integendeel, ze zorgen net voor een betere ventilatie van de bodem en een efficiëntere waterafvoer. Bovendien zorgen de dennennaalden voor een uitstekende isolatie die de groei van sommige planten, zoals knoflook, tijdens de koudste maanden kan bevorderen. Bovendien zijn ze een uitstekend natuurlijk afweermiddel tegen slakken.
Kortom, dennennaalden vormen een uitstekende bodembedekking voor uw moestuin. Dankzij deze techniek, waarbij aarde met naalden wordt vermengd, wordt uw voedingsbodem beter beschermd tegen schade en ook beter belucht en dus minder compact, wat tal van moeskruiden ten goede zal komen.
Bij de compost?
En wat met de composthoop? Ook hier kan je de dennennaalden kwijt, op voorwaarde dat je de naalden vooraf goed maalt. Dat gaat zeer makkelijk als je een tuinversnipperaar huurt in bijvoorbeeld een tuincentrum.
Een andere aanbeveling op dit vlak: het is beter kleine lagen van verschillende plantenresten (groenten, gras, dennennaalden, …) boven elkaar te leggen, dan enkel de top van de composthoop te bedekken met één enkele dikke laag dennennaalden. Hoe rijker aan stikstof, hoe beter de andere vegetatie, zoals groenten of gemaaid gras, zal bijdragen aan de compostering van de naalden!