Een alarm installeren: 5 klassieke fouten die je kan vermijden

Op de markt is er een enorm aanbod van alarmsystemen: maar hoe maak je de goede keuze? Kan een handige klusser zo’n installatie zelf plaatsen of moet je steeds beroep doen op een professional? Hier vind je enkele klassieke fouten die je zeker moet vermijden…

1. Een systeem kopen van een huis-aan-huisverkoper

Als u een alarmsysteem door een professional wil laten plaatsen, doe dan beroep op een erkende installateur met een erkenningsnummer evenals een identificatiekaart. Dat garandeert een professionele, betrouwbare service op maat. Hier vindt u een lijst van erkende ondernemingen. Bovendien zijn huis-aan-huisverkopen illegaal als de waarde hoger is dan 250 euro.

2. Niet denken als een inbreker!

Ja, dit doet wellicht denken aan een Amerikaanse “profilers” serie. Maar daar gaat het eigenlijk ook een beetje om: als u een dief was, waar zou u dan in het huis binnenbreken? Dat is niet noodzakelijk via de voordeur of de tuindeur. Denk dus ook aan de ramen, de garage, … Als dat een beetje vaag is, doe dan beroep op een professional.

3. Detectoren installeren op de foute plaatsen

En nu het moeilijkste gedeelte: er bestaan twee types detectoren: bewegingsdetectoren die het alarm in werking zetten na een tiental seconden en magneetcontacten die het alarm direct doen afgaan. De plaatsing van deze laatste ligt voor de hand: op de ramen en deuren aan de toegang. Maar voor de eerste is het minder evident: de detector moet overzicht over de hele ruimte hebben, niet geblokkeerd worden door een meubel en niet reageren als een gordijn beweegt door het functioneren van de airco of zo! Noteer ook dat de detectoren ver geplaatst moeten worden van toestellen die stralen uitzenden (zoals een Wifi, een microgolfoven, …). Ook hier kan een professional hulp bieden.

Denk er verder aan het toetsenbord niet juist naast de toegang (met glas misschien) of een raam te plaatsen, want zo kunnen de dieven meteen zien of het alarm geactiveerd is!

4. Op het alarm vertrouwen

De beste vijand van inbrekers? De tijd. Hoe moeilijker een deur te forceren is, hoe geringer de kans is dat men langs daar zal inbreken. Een alarm schrikt af, maar dat geldt ook voor een goed slot dat zeer efficiënt blijft. Denk verder aan de buitenverlichting (via een detector).

5. De politie niet waarschuwen

Sinds 1 juli 2010 is het verplicht een alarm bij de politie te melden. De politie waarschuwt: “Als uw alarmsysteem niet werd aangegeven, heeft de politie het recht de buitensirene en het zwaailicht te neutraliseren, zonder uw toestemming”.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼