In de winter hebben we de neiging om de ramen minder te openen en de verwarming vaker aan te zetten. Ideale omstandigheden voor de vorming van vochtige condensatie in ons interieur.
Vochtige muren, schimmel, of nog onaangename geuren zijn signalen die je aandacht moeten trekken: je woning heeft last van een vochtprobleem! Een abnormale vochtigheid kan je woning onbewoonbaar maken, maar ook een schadelijke impact hebben op de gezondheid van de bewoners! Een vochtigheidsgraad van meer dan 50% versnelt de ontwikkeling van schimmel en mijten, wat bijdraagt aan allergieën, astma, neusontstekingen, bronchitis en oogirritatie.
Vocht bestrijden in huis is dus hoogstnoodzakelijk! Dit zijn 5 tips om te vermijden dat vocht voet aan grond krijgt in jouw woning.
1. Verlucht zoveel mogelijk
Je woning goed verluchten is cruciaal. Als dat niet mogelijk is (bijvoorbeeld bij een badkamer zonder ramen), gebruik je best afzuigventilatoren die het vocht uit de meest gevoelige ruimtes evacueert. Wanneer de ruimte over een venster beschikt, verlucht dan dagelijks ongeveer 10 tot 15 minuten, en ga daarbij van de ene kamer naar de andere.
2. Herzie je gewoontes indien nodig
Per dag genereert een volwassene ongeveer 4 liter waterdamp met zijn dagelijkse activiteiten in huis! Dit gaat van ademen tot het nemen van een bad of een douche of koken… Met een paar eenvoudige reflexen kan je minder waterdamp opwekken, te beginnen met het nemen van koelere (of kortere) douches, het drogen van je kleren buiten in plaats van in een woonkamer of het afdekken van je potten wanneer je water kookt.
3. Ga voor planten die gulzig zijn in vochtopname
Sommige planten genieten van vocht, in die mate dat ze het absorberen. Dat is het geval bij orchideeën, maar ook epiphilliums, tropische varens, tillandsia’s of nog de nephrolepsis.
4. Maak verluchtingsgaten schoon
In vochtige ruimtes, zoals de badkamer, de keuken of de wasplaats, moet je erop letten dat verluchtingsgaten altijd goed vrij zijn. Wanneer ze vuil zijn of verstopt, maak je ze goed schoon zodat de lucht op een normale manier kan circuleren.
5. Houtskool als vochtvreter
In een ingemaakte kast of een kleine ruimte, zoals een dressing, kan je houtskool in een schoen- of andere doos plaatsen. Houtskool heeft het vermogen om vocht op te vangen en op te slaan, wat helpt om de luchtvochtigheid te verlagen in gesloten ruimtes. Zorg er wel voor dat je de houtskool regelmatig vervangt.