Je voormalige huurder heeft de post niet laten weten dat hij verhuisd is, en in afwachting dat zijn vroegere appartement opnieuw verhuurd is, stapelt de post zich op in de brievenbus. Wat doe je?
Hoewel je als huurder geen enkele verplichting hebt om je post te laten doorsturen naar je nieuwe adres wanneer je verhuist, is het wel hoffelijk ten aanzien van de toekomstige bewoners van de woning die je huurt, maar ook praktisch, aangezien de Post ervoor zorgt dat je correspondentie op je nieuwe adres geleverd wordt. Nalaten om een adreswijziging te signaleren gebeurt soms echter kwaadwillig, om aan schuldeisers te ontsnappen…
Wat doe je als eigenaar?
Wanneer je er als eigenaar niet in slaagt om de ex-huurder te contacteren, kan je zijn post in een postbus droppen met de vermelding dat hij niet meer op het vermelde adres woont. Zo vermijd je dat de brievenbus vol raakt, of dat er deurwaarders komen aankloppen.
Als de situatie aansleept en post blijft toekomen, kan je ook contact opnemen met de gemeente en hen laten weten dat je voormalige huurder niet de noodzakelijke stappen ondernomen heeft om zijn adres te wijzigen. Je kan vragen dat de ambtenaar overgaat tot het referentieadres. Daarna komt een politieagent vaststellen dat het pand niet meer bewoond is of dat er een nieuwe eigenaar verblijft. De nieuwe bewoner van de woning kan ook deze stappen zetten.
Noteer tenslotte dat deze schrapping van het referentieadres tijd in beslag kan nemen. In de tussentijd kan de nieuwe huurder een bericht afficheren op de inkomdeur van zijn woning om aan te geven dat de vroegere huurder niet meer op dit adres woont. Een deurwaarder die dit bericht ziet, zal minder geneigd zijn om zich toegang tot het huis te verschaffen! Wanneer er een bericht van een deurwaarder komt voor de vorige bewoner, waarschuw dan zo snel mogelijk het kantoor van de deurwaarder in kwestie dat de persoon daar niet meer woont!