Wat zou je zeggen wanneer één van de planten die je in bijna elke tuin vindt, zowel kan dienen als meststof als voor het verjagen van parasieten?
Eens omgevormd tot vloeibare mest, kunnen brandnetels wonderen doen!
En het zorgt er vooral voor dat je een hoop chemische producten achterwege kan laten die zowel duur als nefast voor het milieu zijn. Hoewel brandnetelgier ‘kant en klaar’ verkocht wordt in de handel, kan je het ook makkelijk zelf maken. Steeds meer mensen maken gebruik van dit traditionele recept, de biologische oplossing bij uitstek waarvoor je geen specifieke kennis of materiaal nodig hebt.
Gebruiksaanwijzing
Om brandnetelgier te maken, volstaat het om:
- Enkele handen vol van deze o zo prikkende plant af te snijden (vergeet niet je dikke handschoenen aan te trekken!),
- ze grof te hakken,
- ze in een plastic emmer te leggen (vermijd metaal, gier heeft een corrosieve werking)
Welke dosering?
Wanneer je gaat voor een gier met een verjagend effect, neem dan een kilo netels voor 20 liter water. Wanneer je het gebruikt als bemesting, meng dan een kilo netels met 10 liter water.
15 dagen laten rusten!
Laat vervolgens deze mengeling gedurende twee weken trekken, en roer er om de twee dagen eens in. Recupereer na 14 dagen de vloeistof die ontstaat en verwijder de brandnetelresten, die je op de composthoop kan gooien.
Deze onschadelijke mengeling zorgt voor een uitstekende bemesting, dankzij een hoog gehalte aan nitraat. Het helpt je planten dus snel te groeien, en verjaagt tegelijkertijd ook de meeste bladluizen en ander ongedierte.
Praktisch?
Het volstaat om dit huisgemaakte product op de aarde te gieten, rondom de plant, nadat je het met water verdund hebt tot 20%. Aan 10% opgelost in proper water, kan het ook rechtstreeks op de bladeren verstoven worden om alle soorten parasieten te elimineren!