Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!

Dan moet je er wel voor zorgen dat je zoveel mogelijk van je eigen stroom zelf verbruikt. Maar hoe? “Op die vraag bedachten we een antwoord toen duidelijk werd dat nieuwe installaties in combinatie met een slimme meter vanaf 2021 geen recht meer zouden hebben op een terugdraaiende teller,” zegt Pieter Callebaut van IZEN, een bedrijf dat al meer dan 30 jaar zonnepanelen plaatst.

Meer weten? IZEN organiseert op 30 maart een Online Talkshow over het onderwerp!

Kleine, betaalbare batterij

Zonnepanelen produceren vooral stroom overdag, wanneer de meeste mensen niet thuis zijn. Toestellen als je was- en afwasmachine programmeren, is een stukje van de oplossing, maar het vangt je verbruik ‘s avonds niet op. Pieter Callebaut: “Daarvoor is een batterij met beperkte opslagcapaciteit ideaal. Die is compact, betaalbaar, en slaat genoeg stroom op om je dagelijkse verbruik tijdens dalmomenten te dekken. Één batterij van 2,2 kWh verhoogt het direct verbruik van 30 naar 50%. Koppel daaraan een tweede exemplaar, en dat wordt gemiddeld 62%. Reken daarbij het wegvallen van het prosumententarief, en je doet er je voordeel mee. Al onze installaties worden vandaag op die manier geplaatst.” IZEN biedt op dit moment trouwens 10% korting op zonnepanelen met thuisbatterij.

Maar is een grote batterij niet beter? “Neen,” zegt de specialist van IZEN. “Die kost je een pak meer. Bovendien slaan ze meer elektriciteit op dan nodig wanneer er veel zon is, en te weinig om tijdens de winter meerdere dagen te overbruggen. Ons uitbreidbaar batterijpakket van 2,2 kWh is 225 dagen per jaar helemaal opgeladen, en nog heel wat dagen voor 80%. Zo maximaliseer je je direct verbruik. Dankzij premies op zowel zonnepanelen als de thuisbatterij, doe je dat zonder grote meerkost en dus met een korte terugverdientijd.”

Meer weten? IZEN organiseert op 30 maart een Online Talkshow over het onderwerp!

Stroomoverschot kwijt?

Ook veel bestaande zonnepanelenbezitters kunnen zo’n kleine batterij koppelen aan hun installatie. Maar het teveel aan stroom die je installatie in de zomer produceert, ben je kwijt. “Kwijt is veel gezegd, maar veel krijg je er niet voor wanneer je het injecteert op het net en dus verkoopt aan je energieleverancier. Die verkoopt ‘jouw’ stroom bovendien terug aan je buurman of andere klanten,” aldus Pieter Callebaut.

Het zette IZEN aan het denken. Het bedrijf trok zijn Robin Hood-kostuum aan en zette stroomverdeler.be op poten. “Stroomverdeler is een platform waarop je je teveel aan geproduceerde stroom kan ruilen met mensen of bedrijven die stroom nodig hebben, zoals bijvoorbeeld Decathlon. Op die manier ga je niet mee in een oneerlijk systeem en het levert je ook nog eens meer op dan wanneer je je overtollige kWh ‘verkoopt’ aan je energieleverancier,” besluit Pieter Callebaut.

Meer weten? IZEN organiseert op 30 maart een Online Talkshow over het onderwerp!

 

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼