Heel wat woningen beschikken over een septische put, omdat ze niet aangesloten zijn op het rioleringsnetwerk. Het verbruikte water komt in dat geval in een bij het huis gelegen put terecht, om daarna eventueel opgepompt en afgevoerd te worden met een vrachtwagen.
Het belang van enzymen
Eens in de put bezinkt het afvalwater en vormt het uiteindelijk een slib met een schuimlaag doordat bacteriën het organische afval verteren. Zonder deze bacteriën zou dit bezinksel onmogelijk zijn, aangezien de uitwerpselen en ander organisch afval niet afbreken en een afschuwelijke geur verspreiden.
Om het afbraakproces van het organisch materiaal te bevorderen, spelen enzymen een cruciale rol: zij breken het materiaal af tot microscopisch kleine moleculen die dan gemakkelijker door de bacteriën kunnen worden opgenomen. Op die manier versnellen enzymen het afbraakproces van organisch materiaal.
Wat met additieven?
De meerderheid van deze enzymen wordt op natuurlijke wijze door bacteriën geproduceerd. Dat proces kan echter soms verstoord worden in de put door een extern element zoals een chemische stof, bijvoorbeeld een te agressief wasmiddel of huishoudelijke detergenten zoals bleekwater. In dat geval moeten biologische additieven worden gebruikt om de hoeveelheid bacteriën in de septische tank terug op peil te krijgen. Deze additieven zijn rijk aan proteasen, cellulasen en andere lipasen die het biologische afbraakproces in de tank weer op gang helpen, door de bacterieflora te stimuleren en zo de tank te helpen "schoonmaken".
Hoe?
Over het algemeen volstaat het om je septische put maandelijks te “voeden” met behulp van speciale biologische additieven die hiervoor gemaakt zijn, en die je vindt in grote doe-het-zelfzaken. Ze worden verkocht met een doseerdop die je toelaat om om de juiste hoeveelheid product (over het algemeen in poedervorm) te bepalen. Het volstaat om het product door te spoelen in het toilet!