Open de meeste interieurmagazines en je ziet dat er op het vlak van keukens sowieso een keukeneiland voorzien is. Dit elegante en gezellige element lijkt alle moderne huizen veroverd te hebben. Echt? Niet allemaal. En dit zijn 3 redenen waarom!
1. Te kleine keuken
Laten we eerlijk zijn, in een keuken van minder dan 10 of 15 m² is een keukeneiland even zeer op zijn plaats als een olifant in een porseleinwinkel: te groot, te omvangrijk en je kan er nog moeilijk om heen. Neen, een keukeneiland zorgt niet voor plaatswinst, want je moet minimum een meter rondom voorzien om het te kunnen plaatsen.
2. Kleine keukeneilanden zijn niet zo nuttig…
Je moet toegeven dat wanneer de afmetingen van je keukeneiland tot een minimum beperkt zijn omdat je anders te kampen krijgt met plaatsgebrek, je de kans loopt om teleurgesteld te worden bij het nut ervan. Wanneer het keukeneiland ontdaan wordt van zijn functionaliteiten, neemt het onnodig veel plaats in. In dat geval kan je beter kiezen voor een traditionele keuken die tegen de muur geplaatst is en veel beter past in een kleine ruimte.
3. Bij een renovatie is het ingewikkeld
Het installeren van een keukeneiland in een keuken die daar oorspronkelijk niet voor gemaakt was, kan al snel ingewikkeld worden. Je moet zorgen voor een elektriciteitsaansluiting, maar ook en vooral voor een watertoevoer en -afvoer als je een gootsteen en/of een vaatwasser wilt installeren. Dit kan betekenen dat je de vloer moet verhogen, en over het algemeen ook hoge kosten. Daarom hebben keukeneilanden bij renovatieprojecten vaak enkel elektriciteitsvoorziening.