Het geld op je bankrekening zetten? Binnenkort of misschien nu al moet je er misschien wel een negatieve rente op moet betalen. Met een opbrengsteigendom ga je wél voor rendement. Wij geven enkele tips mee over hoe je dit het beste aanpakt.
Een opbrengsteigendom?
Elk onroerend goed dat je koopt om te verhuren is een opbrengsteigendom. Een opbrengsteigendom kan je een fiks rendement opleveren. Op termijn verdien je er ongetwijfeld meer aan dan de schamele 0,11% rente op je spaarboekje, daar mag je quasi zeker van zijn.
Wat is interessant om te verhuren?
Een woning verhuren kan je op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld voor kortetermijnverhuringen gaan, al heb je daar wel wat werk mee. Zeker wanneer je woning in een toeristische stad gelegen is, kan dat je een aardig rendement opleveren. Het appartement of studio verhuren als studentenkot is ook een optie. Een andere investering is een garage of parkeerplaats in steden. Ze vergen geen of amper onderhoud en kunnen een aardige bijverdienste opleveren. Het rendement mag dan iets lager liggen, je hebt er ook geen omkijken naar.
Speur naar de juiste lening
Bij een opbrengsteigendom is de lening cruciaal. Vaak moet je minimaal 20% eigen inbreng neerleggen voor een investeringspand. De looptijd van deze lening is dan ook vaak korter. Bepaal de huurprijs bij voorkeur zo, dat dit meteen de lening dekt. Zo maak je de eerste jaren geen kosten en kun je na het aflossen van de lening genieten van een aardig centje.
Geniet van het fiscale oordeel
Een opbrengsteigendom valt onder federale wetgeving en momenteel kan er nog gebruik gemaakt worden van het stelsel van langetermijnsparen. Ook de federale interestaftrek maakt het vastgoed nog steeds financieel interessant. Als je particulier verhuurt, word je enkel belast op het kadastraal inkomen, , de onroerende voorheffing en de gemeentelijke belasting.
Laat je goed informeren
Overweeg je te investeren in een opbrengsteigendom, laat je dan goed informeren. Een goede accountant of beleggingsadviseur kan je met raad en daad bijstaan en zorgen dat je toekomstgerichte en fiscaal interessante keuzes maakt.