Meststof in de vorm van kleine staafjes die je in de potgrond moet steken, maakt het leven van plantenliefhebbers een stuk makkelijker. Maar zijn ze aan te raden voor je planten?
In tegenstelling tot vloeibare meststoffen die met water verdund worden, worden de voedingsstoffen in de staafjes, die mineraal (stikstof, fosfor, kalium) of organisch (sporenelementen) van oorsprong zijn, stevig samengeperst in hun kenmerkende vorm. Eenmaal in de grond ingebracht, verspreiden ze de meststof bij elke waterbeurt, meestal gedurende een periode van 2 maanden.
Tips voor het gebruik
- De fragiele staafjes kunnen breken wanneer je ze in de grond stopt, wat ervoor zorgt dat de voeding slecht verdeeld wordt, vooral in de kleine potten die maar één staafje krijgen. Je moet ze dus voorzichtig in de compost te duwen en niet te vergeten dit om de twee maanden te herhalen.
- Wanneer de grond samengeperst is of de wortels stevig of vezelig zijn, kan het ook moeilijk zijn het staafje erin te steken. Ga daarom voor deze bemestingsoplossing voor pas verpotte planten, want de staafjes laten zich beter in een verse potgrond steken. In het algemeen, zoals met elke meststof, wacht je een goede maand na het verpotten voor je een meststokje plant.
- Om te voorkomen dat ze rechtstreeks in contact komen met de wortels en zo ‘brandplekken’ veroorzaken, steek je ze kortbij de rand van de pot.
- Nog iets om op te letten: steek het staafje diep genoeg in de grond. De bovenkant van het staafje mag niet zichtbaar zijn aan de oppervlakte!
- Nog een praktische tip tenslotte: noteer de datum waarop je de plant bemest hebt op de verpakking om zo te weten wanneer je opnieuw moet bemesten!!