53% van de Belgische bevolking zegt interesse te hebben in houtbouw. Dat blijkt uit een enquête van de Groepering van Algemene Aannemers van Houtbouw. Hoe valt die liefde te verklaren?
Uit de resultaten blijkt ook dat één op de tien Belgen zijn huis in hout bouwt. "Houtbouw is nog te weinig bekend," zegt Patrice Dresse, algemeen directeur van de Groep van Algemene Aannemers van Houtbouw. "49% van de deelnemers zegt de voor- en nadelen niet te kennen."
Snelheid!
Volgens 74% van de deelnemers aan de enquête rijmt deze manier van bouwen met snelheid. "In het atelier geprepareerd, wordt het houtconstructieproces minder beïnvloed door weersomstandigheden. Bovendien betekent deze droge bouwwijze dat de afwerking veel sneller gedaan kan worden, en dat het inhuizen dus veel sneller kan gebeuren. Bij houtbouw is er geen sprake van het twaalf maanden durende droogproces voor de muren die de traditionele bouw ondervindt. Er kan onmiddellijk geschilderd worden," zegt het persbericht.
Een milieuvriendelijke methode?
Voor 67% van de deelnemers heeft deze bouwmethode een positief effect op het milieu. "Met houtbouw wordt een vermindering van de CO2-uitstoot van ongeveer een ton voor een kubieke meter hout bereikt ," vermeldt het persbericht. "Houtbouwwerven die op een prefabricagemethode gebaseerd zijn, onderscheiden zich ook door de beperkte hoeveelheid afval die ze genereren".
Hoe zit het met brandgevaar?
Het gevaar voor brand is dan weer de grootste angst van de deelnemers aan de enquête. 35% van de ondervraagden associeert houtbouw sterk met brandgevaar. Toch zijn ze volgens Patrice Dresse "weinig ontvlambaar". "In veel huizen wordt de constructie beschermd door brandwerende gipsplaat. Ook worden beproefde brandwerende technieken gebruikt".