Verwarmingsketels: Dit zijn de 5 meest voorkomende oorzaken van panne!

Verwarmingsketels, vooral wanneer ze niet goed onderhouden worden, zijn niet onfeilbaar. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken dat hersteldiensten moeten uitrukken? We vroegen het aan onze partner Jaimy! Bang dat dit jou gebeurt? Nog een reden om op tijd en volgens de regels het onderhoud te laten doen!

1. Kalkaanslag

Stadswater bevat kalk dat in de leidingen ophoopt. Als de leidingen verstopt raken, kan dit resulteren in lekken en zelfs waterschade als de pijp barst. Een waterverzachter is een optie. In elk geval controleert de technieker bij het onderhoud de leidingen op kalkafzetting.

Je kan ook om een ontkalking van je boiler vragen, vooral wanneer je merkt dat je warm water minder goed stroomt. Deze operatie kost je ongeveer 100-tal euro.

2. Elektrische problemen

De elektronische onderdelen van hedendaagse boilers kunnen erop achteruitgaan, wat kan leiden tot abnormale geluiden, een abnormale werking en zelfs verwarmingsproblemen. Nieuwere ketels hebben vaak een elektronisch display dat de foutcode kan aangeven. Merk op dat deze storingen vrij moeilijk op te lossen zijn, maar zelden voorkomen bij een goed onderhouden ketel.

3. Vorst

Gesprongen leidingen door vorst komen veel vaker voor dan je denkt. Dit kan voor duizenden euro’s schade aanrichten, ook aan je boiler. De oplossing? Isoleer al je leidingen zo goed mogelijk. Controleer tijdens periodes van extreme kou regelmatig de toevoer- en retourleidingen van de boiler.

4. Lucht in de buizen

Dit is een veel voorkomend probleem met een al even eenvoudige oplossing. Verwarmen je radiatoren niet meer goed of maken ze ongewone geluiden? Zijn het vooral de radiatoren op de bovenverdieping die defect lijken? Het kan lucht in de leidingen zijn. De oplossing is eenvoudig: ontlucht je radiatoren. Als het probleem niet opgelost is, neem dan contact op met een chauffagist.

5. Diversen

Jaimy meldt nog enkele veelvoorkomende problemen:

  • Een tekort aan stookolie/een probleem met de gastoevoer
  • Te veel of te weinig druk in het systeem van de centrale verwarming
  • Verbrandingsproblemen
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼