Je verwarmingsketel opnieuw opstarten, kan gepaard gaan met een aantal ongemakken als je ketel niet goed onderhouden is. Dit zijn 5 veel voorkomende pannes om rekening mee te houden.
1. Kalkaanslag
Kraanwater bevat kalk dat in de leidingen ophoopt. Dat kan leiden tot lekken en zelfs waterschade als de pijp barst. Een waterverzachter is een optie om dit risico te beperken. De technieker kan bij het onderhoud ook een ontkalking van je boiler doen om zo de waterstroom op peil te houden. Deze operatie kost je zo’n 100 euro.
2. Elektrische problemen
De elektronische onderdelen van moderne boilers kunnen erop achteruitgaan, wat kan leiden tot abnormale geluiden of een abnormale werking. Een regelmatig onderhoud helpt om dit soort pannes op te lossen, ook al komen ze gelukkig zelden voor.
3. Vorst
In de winter kunnen bevroren leidingen grote schade veroorzaken, ook aan je boiler. De oplossing? Isoleer al je leidingen op de juiste manier, vooral op plekken die gevoelig zijn voor vorst. Controleer tijdens periodes van extreme kou regelmatig je leidingen.
4. Lucht in de leidingen
Verwarmen je radiatoren niet meer goed of maken ze ongewone geluiden? Het kan lucht in de leidingen zijn. De oplossing is eenvoudig: ontlucht je radiatoren. Als het probleem niet opgelost is, zoek dan professionele hulp.
5. Andere veel voorkomende zaken
Nog enkele veelvoorkomende pannes:
- Een tekort aan brandstof (stookolie/gas)
- Te veel of te weinig druk in het systeem
- Verbrandingsproblemen