Maar waarom moet je gaan voor warm water eerder dan koud om het huishouden te doen? Er zijn heel wat redenen!
Als het heet is, of zelfs kokend, heeft water verbazingwekkende eigenschappen, te beginnen met het vermogen om vet en veel vlekken makkelijker te verwijderen. Met een smeltpunt van ongeveer 35° wordt vet vloeibaar wanneer het in contact komt met water dat tot deze temperatuur (of hoger) verwarmd wordt. Zo kom je in een handomdraai van vetvlekken af, zonder dat je een speciaal schoonmaakmiddel nodig hebt.
Warm water is ook een efficiënt oplosmiddel.
De moleculen in heet water bewegen immers sneller, ze botsen tegen elkaar. Hierdoor ontstaat meer ruimte tussen de moleculen en worden de opgeloste stoffen opgevangen. En dus lost warm water logischerwijs gemakkelijker vuil op dan koud water. We kunnen daarom het gebruik van heet water voor het schoonmaken aanbevelen, vooral omdat de moleculaire afstand van heet water gemengd met zeep veel effectiever is.
Hoe zit het met bacteriën?
Als er anderzijds één mythe is die je mag vergeten, dan is het dat heet water ziektekiemen doodt. Helaas is dat niet waar. Heet water kan wel degelijk sommige ervan vernietigen, maar dan moet het verwarmd worden tot meer dan 55° en moet deze temperatuur constant blijven tijdens het schoonmaken, ook wanneer het water op een koud oppervlak wordt gegoten. Bijna onmogelijk dus.
Voor de meest resistente virussen en ziektekiemen moet de temperatuur van het water nog hoger zijn dan 90°! Om het je gemakkelijker te maken kun je daarom het beste een wasmiddel kiezen met ontsmettende eigenschappen, dat des te effectiever zal zijn in warm of zelfs heet water.