Je hebt een prachtig boeket gekregen voor je verjaardag en je wil niet dat de bloemen verwelken en in de vuilbak belanden? Volg dan deze stappen om het onsterfelijk te maken! Gedroogde bloemen zijn helemaal in tegenwoordig!

Op sociale netwerken of in decoratiebladen zijn ze voor veel inrichters en interieurontwerpers bijna onvermijdelijk geworden. Je kan er ook een boeket mee maken dat het hele jaar door meegaat, en tegelijk een speciale gelegenheid vastleggen.
Hier zijn een paar tips over hoe je gemakkelijk je eigen droogbloemenboeket kunt maken.
Niet alle bloemen zijn compatibel!
Weet eerst en vooral dat niet alle bloemen gedroogd kunnen worden. Sommigen verliezen hun blaadjes, anderen hun kleur. Bloemen die zich het best lenen om te drogen zijn:
- Grassen
- Granen
- Bloemen die ook in de natuur drogen tijdens hun leven, en zo perfect geschikt zijn als gedroogd boeket. Dat bijvoorbeeld is het geval met de distel of catharmus tinctorius.
Aarzel in elk geval niet om raad te vragen aan je bloemist in geval van twijfel.
Sorteer!
Voordat je het boeket droogt, is het aan te raden het te sorteren, en de verwelkte bloemen en beschadigde bladeren te verwijderen. Maak van de gelegenheid gebruik om de bladeren van de stengels te halen en vorm twee aparte hoopjes: één met de bloemen, de andere met de bladeren. Bedenk dat voor succesvol drogen de bloemen niet tegen elkaar mogen plakken, en de bladeren evenmin.
Ondersteboven
Als je je selectie gemaakt hebt, kun je verder gaan met het drogen van je boeket. Hoe doe je dat? Gewoon door de bloemen ondersteboven op te hangen, terwijl je ze zoveel mogelijk tegen licht en vochtigheid beschermt.
Op deze manier zal de bloem geleidelijk haar water verliezen, hoofdzakelijk door verdamping, zonder te rotten. Het spreekt voor zich dat een droge en goed geventileerde plek het beste is! Houd de voortgang van het proces in de gaten om er zeker van te zijn dat het drogen vlot verloopt.
Dit kan tot een maand duren. Geduld is dus geboden!