Of het nu in smartphones, tablets, computers, een draadloze stofzuiger of een elektrische fiets is, batterijen zijn alomtegenwoordig geworden in ons dagelijkse leven de afgelopen twintig jaar. Maar wat als ze vuur vatten?
Batterijen zijn overal, maar wist je dat ze gevaarlijk kunnen zijn? “Het aantal branden veroorzaakt door batterijen is de laatste jaren geëxplodeerd,” weet Alain, een brandweerman. "Het aantal gevallen van explosies of zelfs branden na oververhitting neemt toe, en niet alleen tijdens het opladen," merkt hij op. Je kan dus maar beter het zekere voor het onzekere nemen, en daarom raden we je aan om onze tips te raadplegen over hoe je de risico’s kan beperken!
Hoe zit het met mijn brandverzekering?
Goed nieuws: je brandverzekering komt tussen, ook wanneer de brand uitbrak door een batterij die aan het laden was. In de praktijk zal een woningverzekeringspolis altijd tussenkomen in geval van schade, ongeacht de oorzaak van de brand.
De enige uitzondering: een opzettelijke brand. De schade veroorzaakt door oververhitting en de mogelijke explosie van een defecte batterij is dus wel degelijk gedekt!
Is deze verzekering verplicht?
Ter herinnering: in tegenstelling tot huurders (die vaak verplicht zijn om een verzekering te nemen als het huurcontract een specifieke clausule bevat die hen verplicht om dat te doen), zijn eigenaars-bewoners niet wettelijk verplicht om een dergelijke verzekering af te sluiten. Het wordt echter ten zeerste aanbevolen om dit wel te doen, om voorbereid te zijn op eventuele problemen. We herinneren er ook aan dat eigenaars die een woning verhuren, maar die een hypothecaire lening op het gebouw hebben, de facto verplicht zijn om een brandverzekering af te sluiten.