Kan airco je echt ziek maken? Dit is wat dokters daarover zeggen.

De afgelopen zomers hebben met hun hittegolven heel wat mensen doen investeren in airco. Maar kan die je ziek maken, zoals regelmatig te horen is? We bekijken de situatie met Jan, een huisdokter.

Het is allemaal een kwestie van onderhoud en gezond verstand. "Een slecht onderhouden airco kan bacteriën en stof verspreiden, wat allergieën kan veroorzaken," zegt Jan. Bovendien is het principe van airconditioning om de lucht af te koelen en tegelijkertijd uit te drogen, "wat kan leiden tot irritatie, bloedneuzen, niezen…".

Weet echter dat veel airco’s tegenwoordig een waterreservoir hebben om de lucht te bevochtigen. Maar ook daar is niet alles rozengeur en maneschijn: "deze reservoirs kunnen een broedplaats zijn voor microben" … Een goed onderhouden airco en regelmatig schoongemaakte filters beperken de risico’s aanzienlijk. Merk ook op dat veel moderne systemen pollenfilters hebben, wat door gevoelige mensen natuurlijk zeer op prijs gesteld wordt.

En te koude lucht?

Hier is het een kwestie van afstelling. “Het menselijk lichaam heeft het moeilijk met te bruuske temperatuurschommelingen, zeg maar tussen de 5 tot 7 graden. Wanneer het buiten dus 30 graden is, zet je airco dan minimum op 23 graden.”

Besluit?

Onderhoudsaanbevelingen moeten tot op de letter gevolgd worden. De temperatuurinstelling mag dan weer nooit te extreem zijn. Mits deze twee regels in acht genomen worden, is de airco veeleer een bondgenoot en maakt hij het mogelijk om de grote hitte te verdragen in een thermisch comfort dat duidelijk draaglijker is, vooral wanneer het toestel een manier heeft om de uitdroging van de lucht te beperken.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼