Zwembadbudget: Hoeveel kost het? Ingegraven of bovengronds?

Droom je van een zwembad in je tuin, maar heb je je twijfels over het budget? We overlopen alles wat je moet weten in verband met de kosten van het aanleggen van een zwembad.

Pool
Drew Dau

Ingegraven zwembad

Alle Belgische zwembadbouwers zullen het je vertellen: als het op de aanleg van een zwembad aankomt, kiezen Belgen meestal voor het topmodel, het ingegraven zwembad. Natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan: je moet rekenen op een minstens 20.000 euro. Minstens…

Dit budget verandert natuurlijk in functie van verschillende factoren:

  • Ben je een klusser? Zo ja, dan huur je waarschijnlijk een graafmachine (ongeveer 800 euro per week) en zorg je zelf voor het graafwerk, de grondvoorbereiding, het egaliseren, het storten van de betonnen plaat… Verwaarloos ook de kost "grond afvoeren" niet, wat je ongeveer tien euro per kubieke meter zal kosten. In de meeste gevallen nemen vaklui de grondwerken voor hun rekening (de zwembadbouwer zelf of één van zijn partners), voor een kost van ongeveer 4.500 euro (afhankelijk van de grootte).
  • De afmetingen van het zwembad. In België hebben de meeste door professionals geplaatste zwembaden een afmeting van 10×4 meter. Met een afmeting van 6×3 meter kan je flink besparen.
  • Waterverwarming: naargelang je kiest voor een elektrische boiler of een warmtepomp, kan de prijs sterk variëren: van een paar honderd tot bijna 5.000 euro!
  • De bekleding van het zwembad: hier is het aanbod enorm, afhankelijk van of je voor een liner of mozaïektegels kiest! Natuurlijk zijn er verschillende andere mogelijkheden, maar hou deze kostenpost in de gaten…
  • De gebruikte materialen: kies je voor een duurzaam maar duur betonnen model (vanaf 20.000 euro) of voor een voorgevormde schaal (van 10.000 tot 15.000 euro als je het zelf doet). Er zijn nog andere mogelijkheden, zoals het modulaire panelenzwembad. Dat is gemakkelijker te installeren en zorgt ervoor dat je veel geld kan besparen als je het zelf doet (we hopen dat je een goede klusser bent!): in dit geval is de prijs van de kit slechts 5.000 euro. Je kunt verwachten dat je het dubbele of zelfs driedubbele betaalt als je het zwembad door een vakman laat installeren.
  • De onmisbare onderdelen: van de pomp tot de elektriciteitskast tot de technische ruimte, moet je rekening houden met een veelheid aan bijkomende kosten, die in totaal al gauw oplopen tot bijna 2.000 euro.
  • De overkapping: wil je een glazen overkapping die kan worden ingeklapt als het weer het toelaat, dan mag je rekenen op tussen de 5.000 en 15.000 euro extra.
  • Een afdekzeil: een dekzeil om het water warm te houden scheelt je een paar honderd euro. Een mooi elektrisch rolluik kan al gauw een paar duizend euro kosten!
  • Opties: alles is mogelijk: spots, één of meer trappen, jets, een alarm… Dat laatste is waarschijnlijk de enige onmisbare optie (een paar honderd euro).

Welk totaalbudget?

De Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers zegt dat de meeste ingegraven zwembaden in België tussen de 50.000 en 65.000 euro kosten.

Bovengrondse zwembaden

Bovengrondse zwembaden worden vaan door de eigenaar zelf gemonteerd. De graafwerken zijn beperkt of zelfs onbestaand, waardoor de uiteindelijke kost een stuk lager is. Dit model gaat natuurlijk ook minder lang mee.

  • Klein opblaasbaar zwembad: dit is het zwembad dat je regelmatig in supermarkten te koop ziet staan. Geschikt voor kinderen. Het kost je gemiddeld 50 euro. Zelfdragende modellen, met een opblaasbare spiraal bovenaan kosten meestal een paar honderd euro, maar zijn veel geschikter voor gebruik door volwassenen. Een andere optie is een buisvormig model, dat een metalen frame en een PVC bekleding heeft. Ook hier ligt het gemiddelde budget rond de 500 euro.
  • Groot formaat zwembad: ook hier is er een ruime keuze. Een model dat met stalen panelen in elkaar gezet is, kost je meestal minder dan duizend euro. Maar het summum is natuurlijk het model met een houten structuur: elegant en betrekkelijk gemakkelijk in elkaar te zetten voor een doe-het-zelver, ligt het budget meestal rond de 3.000 à 4.000 euro voor een mooi model. Vergeet niet de essentiële zaken (filtratiesysteem, pomp, eventuele verwarming, alarm…) te tellen, die de totale rekening op iets meer dan 5.000 euro brengen als je alles zelf doet.
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼