Een omheining plaatsen in de tuin? Dat doe je zo!

Een beetje privacy in de tuin of simpelweg wat extra veiligheid? Een omheining plaatsen is dan een must. Maar let op, bij het plaatsen van een omheining dien je ook met wetgeving rekening te houden. Bovendien zijn er tal van materialen om uit te kiezen, stuk voor stuk met hun voor- en nadelen. Wij zetten wat zaken op een rijtje.

Geen vergunning nodig voor tuinafsluitingen

Wil je een omheining plaatsen zonder stedenbouwkundige vergunning? Geen probleem, tenminste als je voor een gesloten omheining van twee meter hoog gaat in de achter- of zijtuin. Bij een voortuin in een meter de maximale hoogte, tenzij je voor een open draadafsluiting gaat, dan is ook twee meter de norm.

Voor welk materiaal je kiest om je omheining te plaatsen maakt an sich niet uit. De keuze van het materiaal van je gesloten omheining is vrij, zolang deze niet in strijd is met het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, een stedenbouwkundige verordening, een verkavelingsvergunning of een bijzonder plan van aanleg. Je hebt dus aardig wat opties om vrij je ding te kunnen doen bij het plaatsen van je omheining.

Wel een vergunning nodig voor je tuinomheining

Plaats je een afsluiting op meer dan dertig meter van je woning, binnen de vijf meter langs een waterloop of in een oeverzone, dan heb je een vergunning nodig. Zulke zaken vraag je best na bij de gemeente.

Buren? Wil je je omheining op de perceelsgrens plaatsen, dan moet dit met hun goedkeuring. Dit laat je vastleggen bij de notaris. Geen idee waar de perceelsgrenzen liggen? Dan kan je dit opvragen bij de stads- of gemeentediensten. Je hier laten informeren is altijd nuttig, want regels kunnen stad per stad en gemeente per gemeente verschillen. Het zou zonde zijn als je alles weer met afbreken omdat je de lokale regels niet hebt gevolgd, toch?

Wat met het haag?

Bomen moeten op een bepaalde afstand, volgens het veldwetboek op twee meter, van de perceelsgrens worden aangeplant, dit om discussies te voorkomen. Bij hagen is dit vijftig centimeter. Ook een gemeenschappelijke haag met de buren is mogelijk. De kosten worden dan gedeeld.

Een tuinafsluiting hoger dan twee meter?

Wil je een tuinafsluiting hoger dan twee meter laten plaatsen, dan is er steeds een vergunning nodig.

Informeren loont

Ben je niet zeker? Contacteer de stads- of gemeentediensten. Zij kunnen je precies vertellen wat wel of niet kan. Zo kun je zorgeloos je tuinomheining laten plaatsen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼