Alarmsystemen zijn onmisbaar geworden in moderne woningen. Maar hoe kies je er één? Er is immers een ongelooflijke hoeveelheid modellen op de markt! Wat uitleg zodat je alles weet over dit onderwerp…
1. Welk type alarm?
Er zijn grofweg drie soorten alarmen:
- Inbraakalarm
Deze alarmen detecteren en signaleren elke indringer in je huis.
- Brandalarm
Dit gaat af wanneer er rook gedetecteerd wordt.
- Koolstofmonoxide-alarm
De stille doder, CO, wordt gevormd bij een slechte verbranding. Dit type alarm laat het toe om een slecht werkende verwarming te detecteren.
2. Inbraakalarm: welke detectoren?
Ook hier zijn er drie soorten detectoren. Professionals zullen je vertellen dat (minstens) een combinatie van de eerste twee op de onderstaande lijst ideaal is voor een goede bescherming. Inbrekers gebruiken immers niet altijd een openend raam om een huis binnen te dringen!
- Openingsdetector
De openingsdetector, die op een deur of raam geplaatst wordt, zet het alarm in werking wanneer de deur of het raam geopend wordt.
- Bewegingsdetector
Bovenaan geplaatst in een hoek tussen twee muren, zal de bewegingsdetector een alarm geven wanneer hij… beweging detecteert in de kamer.
- Glasbraakdetector
Een glazen raam breken: het is ongetwijfeld de klassieke methode om in te breken in een huis. Deze detector merkt vibraties op die gebroken glas produceert, om daarna het alarm laten klinken.
3. Bedraad of draadloos alarm?
Deze twee methodes nemen het tegen elkaar op en hebben elk hun voor- en nadelen.
- Bedraad alarm
Geïnstalleerd op het elektrische circuit van het huis, heeft deze formule een groot voordeel: betrouwbaarheid. Zijn autonomie is onbeperkt en als de inbrekers de draden doorknippen, gaat het alarm automatisch af. Het is duurder, en moet door een vakman geïnstalleerd worden.
- Draadloos alarm
Het draadloze alarm is gemakkelijker en goedkoper te installeren en doet zijn werk op batterijen en via radiogolven. Zijn autonomie en betrouwbaarheid zijn beperkter, maar deze optie maakt achteraf gemakkelijk meerdere evoluties mogelijk, zoals het toevoegen van sensoren.
4. Welke prijs?
Een draadloos alarm dat je zelf plaatst, kost je over het algemeen enkele honderden euro’s. Voor een beter uitgewerkt bedraad model moet je, inclusief plaatsing, rekenen op ongeveer 2.000 euro.