5 tips voor een goede geluidsisolatie

Wanneer we het hebben over isolatie, gaat iedereen meteen uit van thermische isolatie. Geluidsisolatie in nochtans ook belangrijk, want wanneer die geplaatst wordt volgens de regels van de kunst, is het een garantie voor een groter comfort.

Woon je in een gebouw met veel gemeenschappelijke delen, zoals gangen, traphallen en inkomhallen? Al deze elementen zijn een bron van geluidshinder en allerlei soorten lawaai. Dit kan zelfs nog versterkt worden door de aanwezigheid van verluchtings- en ventilatiekanalen. En dan hebben we het nog niet eens over liften!

Om deze valkuilen te vermijden, kan je geluidswerende binnendeuren en behang met akoestische isolatie aanbrengen. Je kan met de mede-eigenaars ook overwegen om bijvoorbeeld een sas te installeren tussen de gemeenschappelijke gang en de afzonderlijke toegangsdeuren.

Gemeenschappelijke muren

In dezelfde optiek kunnen ook de muren tussen twee appartementen of zelfs tussen twee huizen de bron zijn van allerlei hinder, omdat de kwaliteit van de constructie niet altijd optimaal is. Ook hier kan flexibele geluidsisolatie geplaatst worden tussen de gedeelde muren, tenminste als dat technisch haalbaar is. Bij bouwen of verbouwen kan je ook kiezen voor een techniek zonder verankering, want muurhaken hebben de neiging geluidstrillingen te bevorderen.

Houtskelet

Bij een houtskeletbouw met meerdere verdiepingen, moet je tussen de verdiepingen geluidsisolatie aanbrengen tussen de vloerbedekking en het plafond van de lager gelegen kamer. De techniek die momenteel aanbevolen wordt, is het plaatsen van een vezelplaat uit zacht hout onder een zwevende vloer.

Dak

Wat geluidsisolatie betreft, mag je het dak niet vergeten! Licht en vaak verlucht, hebben daken de neiging veel omgevingsgeluid binnen te laten, en dat is zeker het geval bij schuine daken. De lege ruimte tussen de dakbedekking en het onderdak en ook de afwerkingsplaten aan de binnenkant hebben de neiging als klankkast te werken en het lawaai te versterken.

In dat geval moet een soort dempingslaag gevormd worden, volgens het principe massa-demping-massa, met flexibele en soepele materialen. Deze nieuwe binnenafwerking wordt dan aan de dakstructuur bevestigd, waardoor ze allerlei soorten lawaai en trillingen kan absorberen.

Beglazing

Verwaarloos ten slotte de beglazing van je huis niet. Akoestisch geïsoleerde ramen verbeteren het geluidscomfort in lawaaierige straten aanzienlijk. We kunnen je alleen maar aanraden te kiezen voor de nieuwste generatie dubbele beglazing, die een speciaal gas tussen de twee glaslagen bevat. Het glas zelf is soms ook voorzien van een geluiddempende folie.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼