Je hebt net een nieuw zwembad geplaatst in je tuin en wil het verzekeren. Kan dat, en zo ja, wat moet je weten??
Eerst en vooral moet je een onderscheid maken tussen binnen- en buitenzwembaden. In het eerste geval, als je een bijbouw met een zwembad bouwt, moet je je verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen, die dan je contract zal aanpassen. De verzekerde waarde van je woning zal immers logischerwijze naar boven worden bijgesteld. Om dat te doen, wordt een bezoek van een inspecteur gepland om de waarde te evalueren.
En wat als je een overdekt zwembad aanlegt in een bestaande aanbouw? Het principe is dan precies hetzelfde!
En buiten?
Ook hier moet een onderscheid gemaakt worden tussen twee scenario’s. Het eerste betreft opblaasbare zwembaden of zwembaden met zelfdragende wanden. Deze modellen kunnen niet als zwembad verzekerd worden onder je gewone woningverzekering. Ze worden echter wel tot de inboedel van het huis gerekend.
Als je echter een duurzaam zwembad bouwt, in- of bovengronds, dat niet verplaatst kan worden (bv zwembaden met een omringende houten structuur), dan valt dit onder het bouwgedeelte van je polis. Het verzekeringscontract moet dus aangepast worden en, heel logisch, wordt de waarde van het gebouw verhoogd met de waarde van je nieuwe zwembad. Je moet daarom ook je verzekeringsmaatschappij hiervan op de hoogte brengen.
“Zwembadpack”
Weet tenslotte dat sommige verzekeraars een "Zwembadpack" aanbieden. Dit is een interessante formule die bestaat uit een omniumverzekering die de uitrusting van je zwembad dekt. Dit omvat de kuip, de cover en het mechanisme, maar ook eventuele zonnecollectoren en technische apparatuur zoals de warmtepomp of het filtersysteem.
Deze pakketten dekken tenslotte ook ongevallen in en rond het zwembad, zoals medische kosten voor gewonden en een schadevergoeding in geval van invaliditeit. Een aanrader wanneer je kinderen hebt of regelmatig vrienden uitnodigt om van je zwembad te genieten!