Wat is een warmtenet en hoe werkt het?

Er zijn vandaag heel wat duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Denk maar aan zonnepanelen, windmolens, warmtepompen en meer. Maar wist je dat op sommige plaatsen je woning ook kunt verwarmen of warm water kunt krijgen van de restwarmte van fabrieken? Dat kan als je aangesloten bent op een warmtenet. We vertellen je er graag wat meer over.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet hoort onlosmakelijk bij stedelijk gebied. Het gaat om een ondergronds netwerk van leidingen dat water of stoom van een warmtebron naar een andere plaats transporteert. Fabrieken, koelinstallaties, afvalverwerkende bedrijven, … ze kunnen allemaal functioneren als warmtebron. Tijdens hun werking produceren ze immers heel wat restwarmte die ze via een warmtenet nog nuttig kunnen inzetten. Scholen, kantoren, openbare instellingen, maar net zo goed woningen: ze kunnen stuk voor stuk gebruik maken van het warmtenet, als ze er op aangesloten zijn uiteraard.

De voordelen van een warmtenet?

Aan een warmtenet zijn waardig wat voordelen verbonden:

  • Als eindklant hoef je er helemaal niets voor te doen. Er zijn geen werken voor nodig. Het enige wat je nodig hebt is een aftankstation en dat is het. Bovendien valt dit makkelijk weg te werken in je woning.
  • Een CV-ketel is niet meer nodig.
  • Een warmtenet is super efficiënt. Er is heel wat minder energieverlies dan bij een verwarmingsketel.
  • Je voldoet meteen aan de BEN-normen.
  • De aansluitingskost val vaak reuze mee en je bent altijd voordeliger af.

Hoe staat het met de uitrol in België?

Gezien de forse investeringen gaat de uitrol traag, maar er zijn toch al enkele duizenden woningen en bedrijven op aangesloten. Onder meer in Antwerpen, Roeselare, Gent, Leuven, Brussel, Charleroi en Herstal liggen er al en/of is de uitrol volop bezig. De toekomst oogt dan ook mooi en steeds meer steden en gemeenten bekijken de mogelijkheden. Tegen 2050 is alvast de doelstelling dat 50% van de warmte uit warmtenetten komt.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼