Mythe of realiteit: “In Europa is de stroomproductie grotendeels groen”

Als we de meest recente studies moeten geloven, is de sector van de energie- en stroomproductie de belangrijkste bron van de opwarming van de aarde, ver voor de transportsector. Is de elektriciteit die we thuis verbruiken echt groen?

rawfilm

Toch is voor het eerst in Europa het aandeel van elektriciteit geproduceerd op basis van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon, groter dan die op basis van fossiele brandstoffen…

Onverwacht gevolg…

Zoals bekend heeft de coronacrisis geleid tot een daling van de vraag naar energie. Een vrij onverwachte vaststelling was dat dit leidde tot een daling van de vraag naar elektriciteit uit fossiele brandstoffen met 10% ten opzichte van 2019. Ook kerncentrales leverden minder energie. Anderzijds werd meer elektriciteit opgewekt op basis van hernieuwbare energiebronnen.

Nog vooruitgang te boeken in België!

Op de Belgische energiemarkt blijft weliswaar de kampioen op het valk van offshore windenergie, maar het aandeel hernieuwbare energie in de totale energieproductie bedroeg in 2019 amper 9,9%. In Europa was dat aandeel van duurzame energie in datzelfde jaar gemiddeld bijna 20%. België behoort daarmee tot de slechtst presterende landen in Europa, nipt voor Luxemburg (7%), Malta (8,5%) en Nederland (8,8%). Toch heeft ons land al een lange weg afgelegd, want in 2004 was het aandeel van hernieuwbare energie in ons land nog maar 1,9%! Dit aandeel is sindsdien enkel maar gegroeid!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼