Overstroming: wat te doen “de dag nadien”?

Na het catastrofale beeld van je huis onder water te zien staan, komt het al even deprimerende zicht van je huis dat onder de modder zit… Hoe ga je te werk om het efficiënt schoon te maken en te drogen? En vooral, wat zijn de veiligheidsmaatregelen die je moet volgen?

 

Na de historische overstromingen in het zuidwesten van België, trekt het water langzaamaan weg. Voor duizenden Belgen begint nu het opruimen. Maar hoe ga je te werk ?

Veiligheid eerst !

Voor je opnieuw binnengaat in je huis, denk je eerst aan je veiligheid. Vermijd bijvoorbeeld om alleen binnen te gaan. Laat je, indien mogelijk, begeleiden door een tweede persoon die buiten de wacht houdt en de hulpdiensten kan bellen in geval van problemen. Voor je in een huis binnengaat dat overstroomd geweest is, moet je het ook eerst zorgvuldig inspecteren aan de buitenkant.Let vooral op de aanwezigheid van eventuele barsten en grote bodemerosie in de buurt van de funderingen. Let ook op eventuele vervuiling, meer bepaald door aardolieproducten. Voor je begint met de schoonmaak, moet je ook denken aan beschermingsmateriaal voor jezelf: handschoenen, veiligheidsschoenen, een masker, …

Sluit de energietoevoer af

Als je nog niet de kans gehad hebt om dat te doen tijdens de evacuatie, sluit dan eerst de energietoevoer naar het gebouw af: elektriciteit en gas. Voor je die opnieuw in gebruik neemt, moet je de installatie laten nakijken door een specialist. Denk er ook aan dat je de staat van je stookolie- of gasketel moet nakijken. Gebruik daarnaast geen leidingwater zonder na te gaan of het water nog steeds drinkbaar is in je gemeente.

Neem foto’s

Voor je met het echte schoonmaakwerk begint, mag je niet vergeten om contact op te nemen met je verzekeraar en zoveel mogelijk foto’s te maken. Let er ook op dat je een volledige inventaris maakt van de schade ter ondersteuning van de plaatsbeschrijving na de schade.

Waterafvoer

Voor je begint schoon te maken, is de prioriteit om alle water af te voeren. Neem alles weg wat de natuurlijke afvoer van water kan belemmeren en pomp/wis/spons staand water weg. Weet dat er waterstofzuigers bestaan die heel handig zijn bij het verwijderen van de laatste centimeters water die moeilijk weg te krijgen zijn met een pomp… en tijd kosten om met de hand te verwijderen.

Ventileer en maak leeg

Ventileer maximaal. En verwijder zo snel mogelijk alle meubels/machines/voorwerpen die blootgesteld werden aan het water. Denk ook aan het verwijderen van bepaalde materialen (gipsplaten, isolatiemateriaal, etc.) dat niet volledig gedroogd en schoongemaakt kunnen worden.

Volledige schoonmaak

Vervolgens moet je het huis volledig schoonmaken met behulp van zeepwater. Het is van levensbelang om geen enkele zone over te slaan om zo virussen/bacteriën die aangevoerd werden doorhet vuile water geen enkele kans te geven. Je moet dus ook alle meubelen verplaatsen.

Uitdrogen

Naast het veelvuldig ventileren van je woning, moet je ze vervolgens ook zo snel mogelijk verwarmen, in alle veiligheid, om het droogproces te versnellen. Gebruik indien mogelijk een luchtontvochtiger om zo snel mogelijk het vocht uit je woning te krijgen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼