De ongeziene overstromingen van midden juli hebben duizenden slachtoffers gemaakt. Volgens de FOD economie “kijken ze vaak machteloos aan tegen de te zetten stappen om hun rechten op het vlak van verzekeringen te laten gelden”. We herhalen de stappen die je moet nemen…
Verzekering, de eerste stap
De overheidsdienst nodigt de slachtoffers uit om hun verlies eerst en vooral zo snel mogelijk bij hun brandverzekering aan te geven, want die zal hen vergoeden. De verzekeraar opent een schadedossier en komt ter plaatse om hulp te bieden of stuurt indien nodig een expert.
Zorg voor bewijs!
Slachtoffers van de overstromingen wordt ook aangeraden advies en hulp te vragen aan hun verzekeringsmakelaar om hun dossier op te stellen, vooral om het bewijs van de schade te leveren. "Je bent verplicht alle redelijke maatregelen te nemen om de gevolgen van het verlies te voorkomen en te beperken," herinnert de FOD Economie.
"Alle brandverzekeringen vergoeden materiële schade door bijvoorbeeld overstroming. Kijk je polis na om te zien tot hoever je dekking reikt: verzekeraars stellen meestal uitbreidingen van de dekking voor. Ga ook na of je bijstandsdekking hebt. In dat geval worden professionele vaklui ter plaatse gestuurd," adviseert de overheid.
Geeft je verzekeraar niet thuis? Ben je niet verzekerd?
En in geval van moeilijkheden met de verzekeraar: "aarzel niet contact op te nemen met je verzekeringsmakelaar, de klachtenafdeling van je verzekeraar en, indien nodig, de Ombudsman voor Verzekeringen", wordt verder aanbevolen. Tenslotte wordt onverzekerde slachtoffers aangeraden om bij het Rampenfonds na te gaan of er financiële hulp beschikbaar is.