Een industriële omgeving, het gebruik van pesticiden en residuen van metalen gebruikt in de landbouw kunnen je grond sterk vervuilen. Daaruit besluiten dat fruit en groenten uit je moestuin niet meer zo gezond zijn, is misschien een stap te ver… Hoe weet je of je grond vervuild is? Wanneer dat wel het geval is, stellen onderzoekers van de universiteit UCLouvain een nogal ongewone oplossing voor
Om te weten of je grond geschikt is voor een moestuin, kan je simpelweg een grondanalyse laten uitvoeren. Verschillende laboratoria en tuinzaken kunnen je daarmee helpen. Als het resultaat tegenvalt, kan je verschillende dingen doen:
- Het terrein afgraven, maar dat is een procedé dat niet altijd respectvol is voor de natuur.
- De tijd zijn werk laten doen: als de vervuiling niet te zwaar is, kunnen enkele jaren volstaan om je grond weer zuiver te krijgen.
- Je bodem jaarlijks bedekken met compost
- Een bio-accelerator gebruiken
Wat dat laatste betreft, schrijft de krant Le Soir dat onderzoekers van de UCLouvain hennep als een effectieve oplossing voor bodemsanering hebben beschouwd. "Veel studies zijn het erover eens dat hennep alle eigenschappen bezit die voor bodemsanering verwacht worden. Het heeft niet alleen het vermogen om zware metalen op te nemen, maar vooral om bestand te zijn tegen die opname," zegt Marie Luyckx, een doctoraatsstudente aan de UCLouvain.
Theoretisch lijkt hennep dus ideaal voor bodemsanering, maar in de praktijk waren de resultaten minder indrukwekkend: afhankelijk van of de bodem zanderig of kleihoudend is, kan hennep minder efficiënt zijn. Het experiment was niettemin bevredigend, vooral omdat de farmaceutische sector hennep meer voor therapeutische doeleinden overweegt.
Is het toegelaten?
Toch is het volgend de huidige wetgeving verboden voor particulieren om cannabis te kweken (hoewel het bezitten van één enkele vrouwelijke plant niet langer bestraft wordt). Landbouwers zijn onderworpen aan strikte regels en kunnen enkel hennep kweken die minder dan 0,2% THC bevat.