Starlink is voortaan verkrijgbaar in België! Maar zijn er goede redenenevoor de Belgische gebruiker om overstag te gaan voor internet via de satelliet? Wat is het nut van de formule?
Elon Musk (de baas van Tesla en SpaceX) wrijft zich in de handen: Starlink groeit aan een razend tempo. Vandaag telt de satellietinternetprovider meer dan 100.000 abonnees! Maar het aanbod dat nu ook in België gelanceerd wordt, zou wel eens het merendeel van de Belgische geïnteresseerden kunnen afschrikken…
Hoe werkt het?
In het pakket zit een schotelantenne die je buiten moet plaatsen (er mag geen belemmering zijn naar boven toe), een lange ethernetkabel en een router. De schotel is gemotoriseerd en zoekt automatisch de dichtstbijzijnde satelliet. Starlink heeft zo’n 12.000 satellieten in een baan om de aarde, op een afstand tussen de 340 en 1.150 km van het aardoppervlak.
Wat zijn de voordelen?
Starlink biedt een ongelimiteerde verbinding, waar ter wereld je ook woont. Of je nu in de Andes bent of midden in de Namibische woestijn, deze internetverbinding belooft snelheid en efficiëntie.
Bovendien is de datatransmissiesnelheid een pluspunt. In de betafase wordt die geschat tussen 50 en 150 mbps, wat veel hoger is dan het nationale gemiddelde van ongeveer 30-40 mbps. De latentie ligt momenteel naar verluidt wel nog tussen de 20 en 40ms, wat vrij slecht is, maar Starlink belooft dit spoedig te verhelpen.
Wat zijn de nadelen?
Ten eerste is Starlink momenteel slechts beschikbaar voor een beperkt aantal gebruikers per servicegebied. Met andere woorden: het is wie het eerst komt, het eerst maalt. Bovendien is de verbinding nog in de betafase, wat betekent dat er nog steeds onderbrekingen kunnen optreden.
Maar de grootste belemmering voor aankoop is wel de prijs! 499 euro voor de apparatuur, 59 euro voor de levering en een abonnementsgeld van… 99 euro per maand! Slik…
Conclusie
Het zijn waarschijnlijk de intensieve en meest afgelegen gebruikers die dit aanbod zullen overwegen, België wordt globaal goed voorzien van netwerk. In het buitenland, daarentegen, en vooral in de meest afgelegen streken, kan het van belang zijn!