Wil je de zon gebruiken om je sanitair water te verwarmen? Bekijk dan zeker de mogelijkheden van een zonneboiler eens. Bovendien kan een zonneboiler ook ingezet worden om een deel van de woningverwarming te voorzien. Hierdoor moet je minder beroep doen op je cv-ketel, wat je een aardige besparing kan opleveren.
Welke zonneboilers zijn er?
Vandaag de dag zijn er verschillende types zonneboilers op de markt. Je hebt de standaard zonneboiler, maar er zijn ook meer compacte exemplaren. Het verschil zit hem voornamelijk in de vorm van de collectoren. De belangrijkste zijn de vlakkeplaat- en de vacuümbuiscollecteren. Een opgeleide technieker kan er je zonder probleem meer over vertellen.
De werking
De collector op je dak vangt de warmte op. Het zonlicht wordt daarbij omgezet in warmte, die als een soort van vloeistof vervolgens door dunne buisjes stroomt. Deze hete vloeistof stroomt door een warmtewisselaar in het opslagvat, zodat het water wordt opgewarmd. Een pomp zorgt er dan weer voor dat de vloeistof tussen de collector en het opslagvat circuleert.
In de zomer moet een zonneboiler volstaan voor het warm water dat je nodig hebt, maar in koudere periodes kan naverwarming nodig zijn. Een cv-ketel zorgt meestal voor de bijkomende verwarming.
Een zonneboiler laten installeren
Een zonneboiler laten plaatsen vergt zowel werk op hoogte als op de grond. Reken toch op een 2-tal dagen installatietijd. Zij installeren de collectoren, het voorraadvat, de leidingen en de pomp. Er zijn heel wat gespecialiseerde bedrijven die deze klus kunnen klaren. Houd er rekening mee dat je je zonnecollector op een helling dient te plaatsen en dat een zuidgerichte oriëntering voor meer rendement zorgt.
Een zonneboiler laten plaatsen is in Vlaanderen en Wallonië vergunningsvrij. In Brussel moet je geen vergunning aanvragen als je zonneboiler niet van de openbare ruimte zichtbaar is of de panelen in het dakvlak zijn ingewerkt of evenwijdig aan dit vlak op het dak zijn gevestigd. Daarbij mogen ze de 30 cm niet overschrijden.