Een eerste woning kopen vormt vaak een enorme stap. Voor het eerst op je eigen benen staan: spannend. Om geen kat in de zak te kopen, pak je de aankoop van een eerste woning maar beter zorgvuldig aan. Wij geven je alvast enkele tips mee om van de eerste aankoop van je woning een succes te maken.
Tip 1 l Bepaal vooraf je budget
De prijzen van woningen swingen in sommige regio’s de pan uit en het is verleidelijk om hier in mee te gaan en je te laten meeslepen. Vooraf je maximale budget bepalen is verstandig. Vandaag de dag moet je toch zo’n 20% van het aankoopbedrag van de woning zelf in handen hebben, houd hier rekening mee. Bekijk niet enkel de aankoopkost, maar houd ook rekening met tal van bijkomende kosten, denk maar aan registratierechten, dossierkosten, notariskosten, … Win voldoende advies in zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Tip 2 l Bepaal wat je minimaal van je woning verwacht
De strijd om de perfecte woning is hard, maar doe op je eerste woning niet al te veel toegevingen. Zorg dat je je minimale eisen helder hebt en duik hier niet onder, tenzij je onmiddellijk wil gaan renoveren en met deze kosten rekening hebt gehouden.
Tip 3 l Neem de tijd voor je bezoek(en)
De woningmarkt is verhit dus vaak word je onder druk gezet om snel een beslissing te nemen. Laat je niet meeslepen in een verhaal van opbod. Bekijk alles grondig bij je bezoek en ga nog een keertje terug met iemand met verstand van zaken. Probeer je tijd te nemen voor een weloverwogen beslissing.
Tip 4 l Doe een bod
Ben je zeker, doe dan een realistisch bod. Dit doe je bij voorkeur schriftelijk (e-mail). Zelfs al ben je niet zeker van een lening van de bank, je kan al wel een bod uitbrengen. Je kunt dit immers als opschortende voorwaarde in je bod opnemen.
Gefeliciteerd met de aankoop van je woning
Kom je tot een overeenkomst, dan wordt er een compromis opgesteld. Let op: deze voorlopige koopovereenkomst is bindend. Je krijgt nu:
- Het keuringsattest van de elektriciteit
- Het bodem- en EPC-attest
- De stedenbouwkundige inlichtingen
- Een postinterventiedossier
Het is volstrekt normaal dat op dit moment een voorschot van om en bij de 10% wordt gevraagd, dat wordt geblokkeerd op een rekening bij de notaris of makelaar.
Eens de compromis is ondertekend heb je maximaal 4 maanden om de akte te verlijden. Leg een afspraak vast bij de notaris en breng je bank op de hoogte van de datum. De bank zal het bedrag dan overschrijven voor het verlijden van de akte.