Nu de prijzen van aardgas en elektriciteit records breken, gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieven, zoals verwarmingsketels met pellets. Is deze biomassa, die op dit moment populair is, de ideale oplossing? We bekijken het met u.
Wat zijn de voordelen van een pelletketel?
1. Ecologisch
Zowel de verschillende regeringen in dit land als wetenschappers zijn het erover eens dat pelletketels tot de meest ecologische oplossingen behoren die er zijn. Pellets worden lokaal geproduceerd en zijn hernieuwbaar, en ze worden heel schoon verbrand: de ketel stoot relatief weinig giftige gassen uit. De koolstofuitstoot wordt geacht 10 keer lager te zijn dan die van stookolie (bron Ademe).
2. Zuinig
De prijs van pellets is sterk gestegen, maar als je de calorische prijs bekijkt, blijft het veel interessanter dan stookolie of aardgas. Een pallet pellets (66 zakken van 15 kg) kost je tussen de 800 en 1100 euro.Het is natuurlijk ook mogelijk om pellets te laten bezorgen, in zakken of in bulk!
3. Energie-efficiëntie, gebruiksgemak
Pelletketels worden steeds geavanceerder: ze kunnen geprogrammeerd worden, voorzien worden van een thermostaat, en zelfs een silo voor automatische pellettoevoer. Het verbruik van pellets wordt dus gecontroleerd en geregeld en bovendien heeft de ketel een energie-efficiëntie van 90%, of nog meer in het geval van een condensatieketel (zie hieronder).
Wat zijn de nadelen van een pelletketel?
1. Kosten
Dit is één van de twee grootste nadelen: afhankelijk van je energiebehoefte en je wensen qua uitrusting, variëren de prijzen van 4.000 euro (exclusief accessoires, leidingen, tanks, kleppen, enz.) voor een basismodel zonder opties, tot ruim boven de 20.000 euro! Dit is enkel de prijs van de boiler, exclusief installatie. Merk op dat er premies zijn in Vlaanderen en Wallonië om de pil wat te vergulden…
2. Nodige ruimte
Niet alleen is de ketel omvangrijk, je zult ook de pellets moeten stockeren! Een silo met automatische toevoer (zodat je niet elke dag of elke week de ketel hoeft te vullen), vraagt veel plaats voor de installatie. Dit is één van de redenen waarom dit type ketel zo zeldzaam is in het Brusselse gewest… En waarom er daar geen premies zijn!
3. Onderhoud
De verbrandingskamer moet elke week schoongemaakt worden, of nog regelmatiger in het geval van sommige low-end modellen die intensief gebruikt worden. Bovendien heeft de ketel elk jaar grondig onderhoud nodig.
Wat zijn de verschillende soorten?
Er zijn twee soorten ketels:
1. Klassieke pelletketel
Dit is het meest gangbare model en kan op verzoek op je warmwatercircuit worden aangesloten, waardoor het gebruik van een boiler overbodig wordt. Kies in dit geval een ketel met een 2kW hoger vermogen. Reken op ongeveer tienduizend euro voor een model van rond de twintig kW, voldoende voor een standaard huis met vier personen en aangesloten op het warmwatercircuit. Reken op ongeveer 100 watt per vierkante meter.
2. Condenserende pelletketel
Dit is de Rolls-Royce onder de pelletketels: dit model recycleert de warmte die bij de verbranding vrijkomt. Het rendement is zeer hoog (bijna 100%), tegen een meerprijs van ongeveer 3.000 euro. Ze zijn nog steeds erg zeldzaam op de markt.
François Piette