Om onze planeet te redden moeten we met zijn allen zo snel mogelijk overschakelen naar hernieuwbare energie. Daarbij moet niet enkel de overheid aan de kar trekken, maar ook jij kunt actief je steentje bijdragen. Overstappen van fossiele naar hernieuwbare energie kan. Wij geven je enkele tips om de overstap vlotter te laten verlopen.
Ga minder en bewuster verbruiken
Hoe minder je verbruikt, hoe beter, zelfs al ga je voor hernieuwbare energie. Door je woning bijvoorbeeld goed te laten isoleren, laat je veel minder warmte verloren gaan. Je verhoogt er je wooncomfort mee én kunt er aardig mee besparen. Vaak is isoleren dan ook de eerste stap om je verbruik te drukken. Als het meezit kun je bovendien ook nog een premie krijgen om te isoleren. De eerste stap naar hernieuwbare energie is dus isoleren en wat minder verbruiken.
Zorg voor een performante verwarming
Isoleren is één ding, maar ook een deugdelijk verwarmingssysteem maakt een heel verschil. Een oude cv-ketel is een echte energieslurper. Een moderne condensatieketel is een veel beter keuze. Akkoord, het vergt een investering, maar die haal je er aan besparingen op je energiefactuur dubbel en dik uit. Reken maar dat een condensatieketel al snel 10% performanter is dan een traditionele cv-ketel. Bovendien stoot deze maar liefst tot 10 keer minder C02 uit. Jij draagt dus zeker en vast je steentje bij.
Een hybride systeem als tussenoplossing
Wil je wel kiezen voor hernieuwbare energie, maar is je woning er nog niet klaar voor? Dan is opteren voor een hybride systeem als tussenoplossing zeker niet onverstandig. Hierbij combineer je eigenlijk een condensatieketel op gas of stookolie met een warmtepomp. Fossiele brandstof wordt hier gecombineerd met hernieuwbare energie. Met een slim systeem wordt de energiebron gekozen die het hoogste rendement oplevert. Zo druk je je energiefactuur en beperk je je CO2-uitstoot. Alvast een stap in de richting van volledig overstappen op hernieuwbare energie.
Breng je verbruik in kaart
Door goed te monitoren wat je verbruikt en welke toestellen/acties er voor verantwoordelijk zijn, kun je ook besparen. Een slimme thermostaat kan je hier zeker een handje bij helpen. Door te investeren in ‘slimme’ toepassingen is het mogelijk om enkel te verwarmen, te verlichten, te koelen, wanneer het echt nodig is. Al snel kun je zo je energieverbruik drastisch naar beneden brengen.