Je doet een bod op een onroerend goed dat door de verkoper ook wordt aanvaard. Nadien heb je spijt en wil je het onroerend goed niet meer kopen. Riskeer je in dat geval een schadevergoeding te moeten betalen aan de verkoper?
Een bod is bindend
Als je een bod doet op een onroerend goed, dan is dat in principe bindend. Eens de verkoper je bod aanvaardt heb je dan ook in principe een overeenkomst. Je moet dan het onroerend goed waarop je een bod deed aankopen.
Ben je nog niet zeker dat je ook een lening zal krijgen laat dan in je bod weten dat je wil kopen onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een lening. Wil je andere opschortende voorwaarden laten inlassen, dan is het aangewezen dat al eveneens te melden bij je bod.
Een kwestie van bewijs
Beweert de verkoper dat je een bod deed, dan zal die dat wel moeten kunnen bewijzen. Deed je het bod enkel mondeling en niet schriftelijk, dan zal het leveren van dat bewijs niet eenvoudig zijn. Vandaar dat de meeste vastgoedmakelaars er op aandringen je bod ook op papier te zetten. Laat je je bod kennen via een mail of sms, dan riskeer je dat dit als voldoende beschouwd wordt als bewijs.
Schadevergoeding
Heeft de verkoper je bod aanvaard en wil je uiteindelijk toch niet kopen, dan riskeer je een schadevergoeding te moeten betalen aan de verkoper. In de praktijk wordt daarbij vaak aangeknoopt bij een schadevergoeding van 10 % van de uiteindelijke verkoopprijs van het pand.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)