De klimaatverandering? Die valt niet meer te ontkennen. Het wordt – ook in de winter – steeds warmer. Een moderne woning houdt hier rekening mee. Een bioklimatisch ontwerp, met als doel het comfort van je woning op een zo natuurlijk mogelijke manier te verhogen, is het uitgangspunt van de toekomst. Dit kan zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen. We zetten even wat zaken voor je op een rijtje.
1. Zorgen voor zon in de winter, beschermen tegen de hitte in de zomer
Enkel een zuidgerichte gevel biedt in de winter mogelijkheden om je woning passief op te warmen. Hier zoveel mogelijk glas voorzien is verstandig, zodat je in de winter zoveel mogelijk zonnewinst maakt. Oververhitting in de zomer kan ook, maar dan meestal via de oost- en westzijde. Hier is zonwering en zonwerende beglazing aangewezen. Ook natuurlijke elementen als bomen, struiken en hagen kunnen voor een natuurlijke barrière tegen de zon zorgen. Een super goede isolatie kan er ook voor zorgen dat zonder volle zon de woning te stevig opwarmt. ‘s Nachts de ramen openen kan dan een oplossing zijn.
2. Een verstandige spreiding van de warmte
Oververhitting voorkomen? Opteer voor een deugdelijk ventilatiesysteem D met dubbele stroom. Hiermee zorg je voor een thermisch evenwicht tussen afzonderlijke ruimtes. Je schept er een natuurlijke luchtcirculatie mee. Toch kan ook dit systeem in een warme zomer tegen zijn limieten aan botsen. Een warmtewisselaar die met een bypass kortgesloten kan worden, biedt dan een mogelijke oplossing.
3. Sla warmte en koelte op
In de winter wil je zoveel mogelijk zon binnen opslaan, terwijl je in de zomer de nachtelijke koelte wil capteren en opslaan, zodat je overdag de oververhitting tegen kan gaan. Dit hangt samen met de thermische inertie van je woning die voornamelijk wordt bepaald door de aanwezigheid van bouwmaterialen die warmte en koude kunnen opnemen. Denk daarbij aan bakstenen, beton, … Zeker bij houtskeletbouw is de inertie laag en moeten er bijkomende maatregelen genomen worden. Een specialist kan je hier zeker bijkomend advies geven.
4. ‘s Nachts koelen
Eens de warmte binnen zit is het passief afkoelen geblazen. Een goede ventilatie komt hierbij van pas. De nachtelijke koelte kan hier een aardig handje bij helpen. Indien je ‘s nachts intensief ventileert, wordt de koelte opgeslagen in je materialen, waardoor je woning de volgende dag minder snel oploopt. Ga daarom voor muren met een goede inertie en zorg ervoor dat je ‘s nachts makkelijk intensief kunt ventileren.