Een plat dak renoveren? Hier moet je op letten!

Een plat dak renoveren kan je aan een specialist overlaten, maar je kan ook enkele zaken zelf aanpakken. De belangrijkste aandachtspunten bij het renoveren van een plat dak, zetten we voor jou op een rijtje.

Bijkomend isoleren

Wist je dat zowat een kwart van je warmte door het dak verdwijnt, indien dit niet goed geïsoleerd is? Renoveer je je dak, zorg dan voor een goede isolatie. Weet je niet hoe, laat je dan goed informeren.

Herstel ook effectief je dak

Vaak stopt men bij het herstellen van de dakdichting, maar onderliggend kunnen er nog problemen zijn. Check daarom ook altijd de volgende zaken:

  • Draagstructuur
    Is je structuur samengesteld uit hout, dan kunnen er schimmels en insecten deze aantasten. Bij beton is er dan weer kans op betonrot. Altijd even controleren dus.
  • Dakhelling en -afvoer
    Een verstopping of verzakking kunnen plassen op het dak doen ontstaan. Dit zorgt voor extra gewicht op de dakstructuur en ook de levensduur van je afdichting wordt ingekort. Tevens is er de kans op insijpelend water. Aanpakken dus.
  • Dakafdichting en aansluitingen
    Felle regen en last van vocht op de buitenmuren of het plafond? Dan is er waarschijnlijk wat met je dakafdichting mis. Deze kan verouderd zijn of slecht geplaatst. Hier laat je maar beter snel een specialist naar kijken.
  • Condensatie
    Regen kan een aanleiding tot vocht zijn, maar soms komt vocht op het plafond of aan de bovenkant van de muren ook door condensatie. Bovendien bestaat er dan ook de kans op schimmels.

Het vervangen van de dakafdichting

Bij het renoveren van een plat dak volstaat het meestal om de dakafdichting te vervangen. Daarvoor zijn er 3 verschillende soorten dichtingsmaterialen:

  • Bitumineuze dichtingen
    Deze zijn gemaakt op basis van aardolie. Deze dichting stoot water af. We spreken ook wel van roofing met de typische zwarte kleur. De bekendste vormen zijn plastomeren en elastomeren. Elastomeren zijn soepel en kleven uitstekend, terwijl plastomeren goed bestand zijn tegen UV-stralen. Dit materiaal wordt op het dak uitgerold en verlijmd, gevlamlast of mechanisch bevestigd. Meestal worden er twee lagen aangebracht.
  • Synthetische dichtingen
    Hier gaat het om PVC en EPDM. Deze materialen zijn elastisch en wegen weinig. EPDM komt op een rol en verkleefd of mechanisch bevestigd. PVD is verkrijgbaar in meerdere kleuren en kan ook mechanisch bevestigd worden, al kan verlijmen en lassen ook. Ballast beschermt dit materiaal tegen de zon.
  • Vloeibare afdichtingen
    Deze dichtingen worden op het beton of op bestaande dichtingen gespoten, gegoten of uitgestreken. Meestal worden er twee lagen met een wapening gebruikt.

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼