Het is zover, je hebt beslist om het te doen! Vaarwel televisie die veel plaats inneemt, welkom projector en witte muur. Nu nog de juiste keuze maken rekening houdend met je noden en wensen.
Lichte of duistere kamer?
Het eerste wat je moet bekijken is de helderheid van de kamer waarin de projector komt te staan. In een lichte woonkamer is het van essentieel belang om een apparaat te kiezen met een hoge contrastverhouding (de contrastverhouding is het maximale verschil in helderheid tussen het zwart en wit van een beeld). Zo krijg je diep zwart, maar ook een levendigere kleurweergave.
Welke resolutie kies je?
De resolutie is het aantal pixels waaruit een beeld bestaat. Hoe hoger het aantal pixels, hoe scherper en levensechter het beeld. Om te bepalen welke resolutie voor jou het beste is, moet je beslissen hoe je je projector gaat gebruiken.
Ben je een filmfan of game je graag? Of ben je fan van variétéprogramma’s op TV? Filmliefhebbers moeten op z’n minst een Full HD projector kiezen (met een resolutie van 1920 x 1080 pixels). Zo geniet je van de volle kwaliteit van films in hoge resolutie, vooral als je Bluray kijkt of een HD streamingabonnement hebt. Ook gamers zullen de hoge beeldkwaliteit op prijs stellen, vooral als ze een spelconsole hebben van de nieuwste generatie.
Voor meer TV-gericht gebruik is een HD Ready projector voldoende. Weet tenslotte dat 4K -toestellen nu nog totaal nutteloos zijn, want de inhoud die in deze zeer hoge resolutie beschikbaar is, is er nauwelijks.
Welke technologie te kiezen?
Twee belangrijke technologieën domineren de markt voor projectoren: DLP (Digital Light Processing) en LCD (Liquid Crystal Display).
- DLP, dat miljoenen kleine spiegeltjes gebruikt om licht te weerkaatsen en zo het beeld op een muur of scherm te produceren, heeft weinig onderhoud nodig en minder ruimte om een beeld te genereren. Daardoor zijn deze toestellen over het algemeen compacter. Anderzijds zijn ze vaak minder kleurvast en kan er onder bepaalde omstandigheden een regenboogeffect ontstaan. DLP verdient daarom de voorkeur voor instapinstallaties.
- LCD daarentegen is gebaseerd op een heel andere technologie. Die bestaat uit het opsplitsen van wit licht in drie kleuren (rood, groen en blauw), die dan door drie kleine LCD schermen worden geleid. Het kleurenbeeld is daardoor veel duidelijker en levensechter, met levendigere en natuurlijkere tinten. De beeldkwaliteit van LCD, de fijnheid van de pixels en de kleurweergave maken deze projectoren geschikt voor high-end installaties.
- Tenslotte wordt sinds een paar jaar een nieuwe technologie aangeboden die de voordelen van beide systemen combineert, met reflecterende vloeibare kristallen (naar gelang de fabrikant D-ILA, SXRD of LCos genoemd). Het apparaat lijkt te werken als een LCD-toestel, behalve dat de panelen het licht weerkaatsen in plaats van het door te laten. Deze technologie is duurder dan de andere twee, maar biedt een zeer hoge resolutie en een uitzonderlijk contrast. Hij zal de meest veeleisende gebruikers tevreden stellen!