Zijn smarthome toepassingen wel veilig voor thuis?

Onze apparaten worden steeds slimmer en we voorzien onze woning van allerhande smarthome toepassingen, maar is dat allemaal wel veilig? We willen je toch even wijzen op de gevaren en geven je mee hoe je verstandig omspringt met al die zogenaamde slimme apparaten.

Wat zijn slimme apparaten eigenlijk?

We spreken van slimme toestellen als deze gekoppeld zijn en worden aangestuurd op basis van data via je pc, tablet of smartphone. Het zijn toestellen die je wooncomfort verhogen en je heel wat tools in handen geven om toestellen op maat in te stellen. Denk maar aan het monitoren van je huis op afstand, de verwarming al aanzetten als je onderweg bent of de rolluiken neerlaten. Vaak hebben ze als leuk neveneffect dat ze je ook heel wat energie kunt besparen.

Nieuwe toepassingen blijven ontstaan

Smarthome toepassingen zijn booming business en ze blijven dan ook als paddenstoelen uit de grond schieten. Denk maar aan slimme thermostaten, verlichting, alarmen en sensoren. Vaak zijn ze plug ‘n play verkrijgbaar en moet er zelfs geen technieker aan te pas komen.

Zijn ze allemaal veilig?

Slimme toestellen zijn stuk voor stuk verbonden met het internet en dit brengt een aantal gevaren met zich mee. Een goede beveiliging is dan ook essentieel, want hackers kunnen snel toegang krijgen tot deze toestellen of zelfs je woning als je er geen aandacht voor hebt. Koop je een slim toestel zorg dan dit toestel altijd werkt via een versleutelde verbinding (VPN) en/of gecodeerde communicatie (HTTPs). Vaak staat dit aangegeven op de doos, maar je kunt het ook altijd vragen.

Kies je voor een gekend merk, dan ben je meestal wel zeker dat het goed zit met de veiligheid. Zij nemen veiligheid zeer serieus en zorgen voor beveiligingsupdates, ook al loopt het daar in de praktijk al wel eens mis. Dubieuze en/of ongekende merken laat je voor smarthome toepassingen beter links liggen.

Wat kun je zelf doen om de beveiliging van je slimme toestellen te verbeteren?

Wil je zeker zijn dat je smarthome toepassingen goed beveiligd zijn, dan geven we je een aantal tip mee:

  • Voorzie je wifinetwerk van een degelijk wachtwoord dat niet voor de hand ligt.
  • Wijzig het paswoord van je router.
  • Geef je draadloos netwerk een nietszeggende naam.
  • Ga voor een multifactor-authenticatie. Zo geniet je van meerdere beveiligingslagen.
  • Installeer updates zo geniet je van een maximale beveiliging.
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼