Je bent eigenaar van een garage in een appartementsgebouw. Mag je die dan ook verhuren aan iemand die zelf niet in het gebouw woont? Kunnen de statuten van het gebouw je beperkingen op dat vlak opleggen?
Je kiest zelf
Als je je garage wil verhuren kies je in principe zelf aan wie je dat doet. De huurder kan daarbij bv. diegene zijn die tegelijk ook je appartement huurt. Het kan daarnaast bv. ook gaan om een andere bewoner binnen het gebouw of zelfs iemand die voor de rest niets met het gebouw vandoen heeft (zoals bv. een bewoner uit een naburig gebouw die op zoek is naar een plaats om zijn wagen te parkeren).
Beperking in de statuten?
In het reglement van mede-eigendom binnen het appartementsgebouw kan een afwijkende regeling staan. Meer bepaald gebeurt het soms dat in dit reglement wordt vermeld dat je je garage enkel mag verhuren aan een andere bewoner binnen het gebouw. Soms gaat men ook nog verder en bepaalt men dat je de garage alleen maar mag verkopen samen met je appartement of aan een andere mede-eigenaar binnen het gebouw.
Geldig?
De vraag rijst dan of een dergelijke clausule wel geldig is. De meeste rechters zijn daarbij van oordeel dat het aanbrengen van beperkingen aan je mogelijkheid om de garage te verkopen niet zomaar geldig is.
Wat betreft een verhuring aan een niet-mede-eigenaar/bewoner is er meer discussie. Sommige rechters zijn van mening dat zo’n beperking wel kan. Andere rechters zien het allicht anders. Staat er zo’n clausule die je rechten beperkt in het reglement van mede-eigendom, dan kan het nuttig zijn ze aan te vechten.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)