Maak je je klaar om op vakantie te vertrekken en laat je je woning daarbij gedurende enkele dagen of weken onbewoond achter? Dan kan dit praktische trucje je misschien interesseren!
Niemand is beschermd tegen een stroompanne! Een situatie die problematisch kan zijn, bijvoorbeeld voor voedingswaren in de diepvriezer bij een blijvende stroompanne… Als dat het geval is, zijn ze waarschijnlijk om weg te gooien wanneer je terug thuiskomt! Heel wat mensen vragen zich dus af hoe je kan zien of er een stroomstoring is geweest en of die invloed had op het voedsel in je diepvriezer. Voedsel eten dat ontdooid en opnieuw ingevroren is, kan namelijk uiterst gevaarlijk zijn omdat dit proces de groei van salmonella en andere bacteriën kan bevorderen.
Hoe lang kan je zonder elektriciteit?
Over het algemeen kan de inhoud van een diepvriezer enkele uren zonder elektriciteit bewaard worden, op voorwaarde dat de deur niet geopend wordt. Als je diepvriezer vol is, kan voedsel tot 48 uur bewaard worden, en bij een weinig gevulde diepvriezer tot 24 uur.
Goed… of goed voor de vuilbak?
Er is een eenvoudige truc om te weten of de stroom is uitgevallen terwijl je weg bent en of dat gevolgen heeft voor het voedsel in je diepvriezer. Het idee is om een potje of beker met water te vullen en in de diepvriezer te zetten. Als het water bevroren is, leg je een muntstuk op het ijs en zet je het terug in de diepvriezer.
Als bij thuiskomst de munt nog op het ijs ligt, was er geen stroompanne. Als het muntstuk echter wat lager in het ijs ligt, heb je korte tijd een stroomstoring gehad. Als tenslotte het muntstuk op de bodem van het recipiënt ligt, zal je al het voedsel in de diepvriezer moeten weggooien, want de stroompanne duurde blijkbaar lang genoeg om de hele inhoud van je toestel te ontdooien!