Huisbrandolie: hoe vul je je tank zonder blut te zijn?

De laatste maanden zijn alle ogen gericht op de prijzen van gas en elektriciteit, die ongeziene toppen scheren. Maar ook aardolieproducten, waaronder huisbrandolie, blijven niet gespaard door de huidige explosie van de prijzen voor energie!

Concreet betaal je voor een bestelling van minder dan 2.000 liter huisbrandolie een maximumprijs van rond de € 0,9 per liter, terwijl dat voor een bestelling van meer dan 2.000 liter maximum € 0,87 per liter is. Deze nieuwe prijzen zijn het gevolg van schommelingen in de prijzen van aardolieproducten op de internationale markten, maar ook van de bio-componenten die in de samenstelling van huisbrandolie gaan.

Samen met de elektriciteitsfactuur en de brandstofprijzen bij het tankstation, kan het bijvullen van de mazouttank de portefeuille van een deel van de bevolking snel lichter of zelfs leeg maken. Dit is de gelegenheid om de mensen eraan te herinneren dat huishoudens die moeite hebben om hun rekeningen te betalen, een beroep kunnen doen op het Sociaal Verwarmingsfonds. Het fonds is een verderzetting van de mazoutcheque die in 2009 geïntroduceerd werd, en geeft 14 cent per liter steun aan consumenten in nood, voor maximaal 1.500 liter stookolie per jaar, d.w.z. een totaal van 210 euro.

Tegelijkertijd vraagt de Belgische Federatie van Brandstofhandelaars (Brafco) de herinvoering van het omgekeerde cliquetsysteem voor brandstoffen, waarbij de overheid een deel van de accijnsverhoging kwijtscheldt wanneer de brandstofprijs een bepaalde drempel overschrijdt. Volgens Brafco is "het omgekeerde cliquetsysteem het gemakkelijkst in te voeren". De Federatie herinnert eraan dat "Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, dat eind vorig jaar op tafel heeft gelegd, maar de prijzen daalden opnieuw en het is er uiteindelijk niet van gekomen," zegt Olivier Neirynck, Technisch Directeur bij Brafco.

Wat dat laatste betreft, lijkt de regering geen oplossing te hebben geboden. Een energiecheque zal het echter mogelijk maken de pil iets te verzachten: deze cheque van 100 euro zal in 2022 aan alle huishoudens worden toegekend. Het bedrag wordt rechtstreeks van de elektriciteitsrekening afgetrokken, zodat iedereen er in gelijke mate van kan genieten, ongeacht het soort verwarming.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼