Een zonnescreen kiezen? Niet zo makkelijk als je denkt want er zijn wel wat zaken om rekening mee te houden. Houd met volgende zaken rekening en geniet van de perfecte screens.
Ga voor maatwerk
Goede screens zijn altijd maatwerk. Er zijn verschillende doeken en materialen. Heel wat fabrikanten werken vandaag de dag met glasvezeldoeken en die vallen zeker aan te bevelen. Ze blijven onder alle omstandigheden strak en reageren goed op temperatuurverschillen. Daar kun je je dus geen buil aan vallen.
Let op het aantal perforaties
Elke screen heeft gaatjes oftewel perforaties. Hoe meer gaatjes – ook wel openheidsfactor genoemd – hoe transparanter het doek. Hoe hoger het percentage, hoe meer je er door ziet. Hoe hoger de openheidsfactor, hoe minder zonlicht ze tegen houden en hoe warmer/lichter het in je woning wordt/blijft.
Automatische bediening
De meeste windvaste screens kan je elektrisch bedienen en de topmodellen hebben sensoren voor warmte en licht. Zo beschik je altijd over een aangenaam binnenklimaat. Windvaste systemen kunnen een stevige wind aan, waardoor je je hier ook al geen zorgen over hoeft te maken. Zelfs een stevige storm heeft geen impact.
Stem de kleur af op het buitenschrijnwerk
Screens worden meestal afgestemd op het buitenschrijnwerk. Ze komen tussen de oppervlakte van de buitenmuur en het raam, waardoor heel wat mensen voor dezelfde RAL-kleur kiezen als de ramen en deuren. Ook qua doeken is er keuze zat. leur is een kwestie van smaak. Je kunt gaan voor een vergelijkbare kleur als het buitenschrijnwerk, maar ook een contrast kan mooi ogen.
Renovatie
Soms kan het bij een renovatie nodig blijken dat je je ramen vervangt om bepaalde type screens te plaatsen. Houd daar rekening mee. Weet trouwens dat zonwering enkel nut heeft aan de buitenkant van je woning. Als zonnestralen het glas raken, verliest zonwering het grootste deel van zijn nut. Wil je meer uitzicht naar buiten door de dag, ga dan voor een donker doek. Weet dat je met een donker doek ‘s avonds als er licht brandt, meer inkijk hebt naar binnen.